Expremiér Špidla v akci. Řeší spor o hřbitov mezi Prostějovem a židovskými spolky

Ani po více než tříhodinovém jednání se ve středu prostějovská radnice nedohodla s židovskými organizacemi na tom, jak budou vypadat pietní úpravy místa bývalého židovského hřbitova v sousedství školy. Jednat se má dále, termín ale zatím nebyl stanoven, řekl bývalý sociálnědemokratický premiér a eurokomisař Vladimír Špidla.

Právě Špidla se z pozice mediátora snaží vleklý spor vyřešit. O jeho zapojení do případu rozhodli zástupci prostějovské radnice v únoru.

Radní ve středu poprvé za účasti mediátora Špidly v Prostějově jednali se zástupci židovských organizací. „Byla to sporná otázka a spornou zůstala. Není v žádném případě uzavřena,“ odpověděl po skončení jednání expremiér na dotaz, zda nastal posun v rozdílném pohledu města a židovských organizací na pietní úpravu bývalého židovského hřbitova.

Hlavní jádro sporu je v tom, že my chceme, aby park před reálným gymnáziem zůstal průchozí. Představitelé židovské nadace chtějí, aby byl prostor oplocen kolem dokola živým plotem s jedním jediným vstupem, což je pro nás nepřijatelné.
Alena Rašková
primátorka, Prostějov

Radní se se zástupci židovských organizací zatím dohodli pouze na tom, že při případných úpravách inženýrských sítí, které procházejí územím židovského hřbitova, bude včas informována Federace židovských obcí i nadace Kolel Damesek Eliezer.

„Pro nás je důležité řešení, jak přistupovat k sítím, aby nebyla narušena hrobová místa. Jsme rádi, že jsme se domluvili na postupu. Další věci budou předmětem dalších jednání,“ komentoval tuto dílčí dohodu mluvčí Nadace Kolel Damesek Eliezer Tomáš Jelínek.

obrázek
Zdroj: ČT24

Zdevastován za okupace

Bývalý židovský hřbitov v Prostějově byl zničen za německé okupace a na jeho místě, kde stále leží ostatky téměř 2 tisíc židovských obyvatel, je park a parkoviště. Nadace Kolel Damesek Eliezer se snaží místo bývalého hřbitova rehabilitovat, nemůže se ale s radnicí dohodnout na podobě pietní úpravy.

Reportéři ČT: Náhrobky v kurníku (11. dubna 2016) (zdroj: ČT24)

Spor mezitím zaznamenala světová média a dostal se do pravidelné zprávy amerického ministerstva zahraničí, která je zaměřena na ochranu lidských práv ve světě. O náhrobky ze zničeného hřbitova nedávno projevilo zájem Muzeum holocaustu z Washingtonu.

Někdejší židovský hřbitov ministerstvo kultury loni zařadilo na seznam kulturních památek i přes nesouhlas prostějovské radnice, která se obávala komplikací například při opravě inženýrských sítí. Letos pak ministerstvo kultury prohlásilo za kulturní památku i 12 historických náhrobků.

Náhrobní kameny s židovskými nápisy si za německé okupace rozebrali lidé z okolních vesnic. Použili je například při dláždění dvorků. Některé se nyní díky úsilí nadace Kolel Damesek Eliezer podařilo najít.

  • Starý židovský hřbitov v Prostějově byl založen v roce 1801 a v roce 1943 ho na popud německého starosty zrušili. Vytrhána tehdy byla většina náhrobních kamenů, které posloužily jako stavební materiál či byly znovu zpracovány. V Prostějově žila do 19. století významná židovská komunita. Na zrušeném hřbitově jsou pochováni například předci filozofa Edmunda Husserla či spisovatele Stefana Zweiga.