Parta prodala přes sto kilogramů marihuany. Hlavní obchodník dostal osmiletý trest

Až osmileté tresty vězení za prodej nejméně sto kilo marihuany z Česka do Rakouska a Maďarska padly ve středu u krajského soudu v Ostravě. Osmičlenná organizovaná skupina během čtyř měsíců měla podle žalobkyně nezákonně vydělat několik milionů korun.

Mezi hlavní odběratele gangu patřili podle soudu nejméně čtyři cizinci. „Marihuanu z Karvinska, Novojičínska a Olomoucka nakupovali, gram za 3 až 5 euro,“ zjistil redaktor České televize Jiří Loučka.

Drogy jim do Rakouska a Maďarska vozil Aleš Flasar. „Podle rozsudku během čtyř měsíců propašoval 100 kilo marihuany,“ dodal Jiří Loučka s tím, že muž má strávit osm let ve věznici se zvýšenou ostrahou. Rozsudek zatím není pravomocný.

Zbývající členové gangu pro Flasara údajně pracovali. U soudu za to padly dvě podmínky a také několik trestů odnětí svobody až na pět let. Aleše Flasara už kvůli marihuaně zatkli předloni ve Francii, skončil tam na rok ve vězení. Krátce poté podle žalobce začal organizovat dodávky do Německa a Maďarska.

Národní protidrogový koordinátor J. Vobořil v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)


:. Česko by se mělo připravit na marihuanovou lavinu

Konopí se pěstuje i vedle pervitinu

Případy drogových přečinů spojených s nabídkou a pěstováním konopí jsou stále poměrně časté. Například letos v říjnu olomoučtí policisté dopadli dva muže a jednu ženu podezřelé z rozsáhlého pěstování konopí.

Podle kriminalistů vybudovala dvojice mužů ve věku 43 let společně s šestašedesátiletou důchodkyní v jednom z rodinných domů na Olomoucku pěstírnu konopí. Během domovní prohlídky zajistili policisté zařízení, věci související s nelegální výrobou konopí a také 112 kusů rostlin.

Jen o měsíc dříve policisté v Česku, na Slovensku, v Polsku a na Ukrajině zatkli na čtyři desítky osob, které se podle kriminalistů společně podílely na výrobě metamfetaminu (pervitinu) a také marihuany. „V druhé části průmyslové budovy byla odhalena funkční pěstírna marihuany včetně výpěstků v řádu několika tisíc rostlin,“ řekl ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych.

Zásah policistů proti vařičům pervitinu (zdroj: ČT24)

V létě pak moravskoslezští celníci při kontrole aut zastavili v Ostravě řidiče, který převážel dvě desítky květináčů s vysazenou marihuanou. Nejprve tvrdil, že se stěhuje. Později, že jde o technické konopí. Případem se nyní zabývá policie.

V březnu podobný trest jako Flasar obdržel za obchod s marihuanou šestadvacetiletý muž z Českého Těšína. Robin Miksa podle rozsudku, proti kterému se odvolal, prodal za tři roky kolem 15 kilogramů této drogy. Původně obžaloba mluvila až o 24 kilogramech, část zločinů se ale nepodařilo prokázat. Klienty odsouzeného mladíka byli podle obžaloby především Poláci v těšínském pohraničí.