V Moravskoslezském kraji přetrvávají zhoršené rozptylové podmínky. Nejhorší je situace na Karvinsku

V Moravskoslezském kraji přetrvávají zhoršené rozptylové podmínky. Imisní limit pro polétavý prach, který je 50 mikrogramů na metr krychlový, je na řadě měřicích stanicích dvoj až trojnásobně překročen.

Průměrné denní koncentrace polétavého prachu v ovzduší (PM10) byly nejvíce překročeny ve Věřňovicích na Karvinsku, kde bylo ráno naměřeno 157 mikrogramů na metr krychlový. Vyplývá to z informací zveřejněných Českým hydrometeorologickým ústavem (ČHMÚ).

Podle aktuálních hodinových koncentrací ale meteorologové situaci v regionu hodnotili jako vyhovující či uspokojivou. Výjimkou byla stanice v Ostravě-Fifejdách, kde byla situace označena jako špatná. Stanice mezi 06:00 a 07:00 vykazovala hodnotu 94 mikrogramů na metr krychlový.

„Rozptylové podmínky budou mírně nepříznivé, přechodně dobré. Průměrné 24h koncentrace suspendovaných částic PM10 budou překračovat hodnotu stanoveného imisního limitu, místy dvojnásobně nebo i trojnásobně,“ uvedli meteorologové.

Smog postihuje region hlavně na podzim a v zimě. Kvalitu ovzduší ovlivňuje nejen průmysl, ale i doprava a topení v domácnostech a podle odborníků také nečistoty, které do kraje míří ze sousedního Polska.