Cesta drogového kurýra začínala v Polsku, skončila u soudu. Vozil přes hranice léky

Na sedm tisíc balení léků s pseudoefedrinem, ze kterého vařiči pervitinu vyrobili nejméně sedm kilogramů drogy. Právě tolik podle obžaloby dovezl z Polska do Českého Těšína a do Kopřivnice drogový kurýr, jehož případ v pátek řešil ostravský krajský soud.

„Obžalovaný Janusz Andrzej Siwczyk na otázky soudce odmítl odpovídat,“ sdělil redaktor České televize Jiří Loučka, který případ sleduje.

Podle žalobkyně byl nejméně dva roky v kontaktu s vařiči pervitinu v Českém Těšíně a v Kopřivnici, které zásoboval v Polsku volně dostupnými léky s pseudoefedrinem, které jsou hlavní surovinou k výrobě pervitinu.

V polských lékárnách podle policie nakoupit léčiva, ze kterých pak vařiči připravili asi 70 tisíc dávek drogy. V Česku není možné léky s vysokým obsahem pseudoefedrinu pořídit. Jsou jen na předpis a stát jejich prodej reguluje. Hodnota takového množství drogy na černém trhu přesahovala částku sedmi milionů korun.

Za částku přesahující 120 000 korun prodal přes 7000 balení tohoto léčiva, ze kterého mohlo být vyrobeno celkem sedm kilogramů pervitinu.
Lucie Olšarová
mluvčí Krajského soudu v Ostravě

Volný prodej léků v sousedním Polsku dával českým vařičům pervitinu možnost nákupu ve velkém. Každý rok z Polska do Česka propašovali kurýři, mezi které podle žalobkyně patřil například i souzený Junusz Andrzej Siwczyk, podle policejních odhadů nejméně čtyři miliony tablet s pseudoefedrinem.

„To se ale od letošního ledna změnilo. Také Polsko omezilo prodej těchto léků. Například v Moravskoslezském kraji od začátku roku celníci na rozdíl od minulých let neobjevili ani jednu zásilku těchto léků,“ dodal Jiří Loučka.

Podle obžaloby Siwczyk mezi roky 2014 a 2015 v Českém Těšíně, v okolí Kopřivnice a Frenštátu pod Radhoštěm prodával ve velkém množství dalším lidem lék označený jako Cirrus, který obsahuje látky potřebné pro výrobu pervitinu.

Muž čelí obžalobě z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. V případě prokázání viny mu hrozí trest vězení osm až dvanáct let.

Policisté zasahovali také na Olomoucku

Kriminalisté dopadli minulý týden v krycí akci s názvem Úklid tři muže a dvě ženy z Olomouce a okolí, šlo podle nich o organizovanou skupinu vyrábějící a prodávající v Olomouckém kraji ve velkém pervitin. Policisté na případu pracovali půl roku, pětici zadrželi minulý týden.

Na samotném zásahu se na několika místech kraje podílelo více než 50 policistů. Podle kriminalistů šlo o citelný zásah pro drogovou scénu v regionu. Všichni podezřelí skončili ve vazbě, řekli zástupci policie. Obviněným hrozí dva až deset let vězení.

V září pak kriminalisté zatkli skupinu 38 osob, která se zabývala distribucí prekurzorů návkových drog z Polska do Česka.

Zásah policistů proti vařičům pervitinu (zdroj: ČT24)