Bratři z dětského domova netušili, že po otci zdědili dluh. Teď čelí exekuci

Podle soudního exekutora bude řízení zastaveno (zdroj: ČT24)

Dvě děti z Ostravy, které jsou aktuálně v dětském domově, zdědily po svém otci dluh. Muž své rodině nechal závazek ve výši necelého milionu korun. Se zadlužením dětí nebo zděděním dluhů po svých rodičích se právníci setkávají čím dál častěji. Ročně řeší desítky případů.

Dvěma bratrům zemřel otec před pěti lety. Společně s dalšími šesti dětmi a manželkou za sebou zanechal nedoplatky za bydlení, půjčky nebo důchodové pojištění. Dluhy v celkové výši 947 tisíc korun zdědila pozůstalá rodina včetně dvou nezletilých chlapců.

„O tom, že řízení bylo zahájeno, že nějakým způsobem proběhlo, jsme se nedozvěděli,“ uvedla sociální pracovnice z Frýdku-Místku Michaela Daráková. K případu se dostala spolu s kolegy až ve chvíli, kdy bylo rozhodnutí pravomocné a už se s tím právně podle nich nedalo nic dělat.

S podobným případem se dětský domov v minulosti nesetkal, o pomoc proto pořádal soudního exekutora, podle něhož bude řízení zastaveno.

Celou věc jsme se snažili dořešit tak, že již bylo vydáno usnesení o zastavení, které je sice nepravomocné, ale brzy bude pravomocně řízení zastaveno.
Jaroslav Kocinec
soudní exekutor

Dalších pět exekučních řízení ale běží dál a dvě nezletilé děti stejně jako zbylí členové pozůstalé rodiny by měli státu každý zaplatit poměrnou částku vypočítanou z majetku zemřelého, tedy zhruba 21 000 korun. A částka se samozřejmě každoročně zvyšuje o další úroky.

Podle Jaroslava Kocince matka dětí nepřebírala řádně poštu a neodmítla dědictví.

Právníci řeší dluhy za jízdné

S podobnými případy se právníci v České republice setkávají několikrát do roka, ještě častěji ale řeší dluhy dětí za nezaplacené jízdné nebo odpady, které za ně až do loňského roku neměli povinnost platit rodiče.

Například advokátka Alena Vlachová za pět let řešila případy sedmdesáti dětí. „Po některých z nich bylo exekučně vymáháno i 100 000 a více korun. Byly to právě dluhy z jízdy na černo,“ doplnila.

Díky novému občanskému zákoníku z roku 2014 by měl počet dětských dlužníků klesat. Tedy alespoň těch, které by dluhy mohli zdědit. O jejich případném převzetí totiž bude vždy rozhodovat opatrovnický soud. O dluzích dvou nezletilých sourozenců bude exekutorská komora ještě jednat s dalšími institucemi, kterým jejich otec dlužil.

Soud zmínil „rdousící“ efekt dluhů

Dětem, které do života vstupují zatížené dluhy, se věnoval v srpnu také Ústavní soud. Rozhodoval v takzvané povinnosti plateb za odpad v případě dětí, které končily v exekuci po dovršení věku 18 let, pokud za ně neplatili poplatky rodiče.

„Je ústavně chráněným zájmem dítěte, aby do dospělosti nevstupovalo se závazky, jež mohou mít rdousící efekt,“ stojí v srpnovém nálezu.

Veřejná moc by nezletilým neměla ukládat povinnosti, které jim zkomplikují či znemožní uzpůsobit si život podle vlastní potřeby. „Taková možnost není zachována, pokud jsou nezletilí do dospělého života vpuštěni se závažnými dluhy,“ uvedl v nálezu soudce zpravodaj David Uhlíř.