Nemoc jej připravila o zrak. Oblíbené sochařiny se ale nevzdal

Nevidomý sochař (zdroj: ČT24)

Petr Pavelka v těchto dnech v dílně opavské charity vytváří jeden ze symbolů Vánoc – keramické ryby. A to přesto, že jej vrozená nemoc postupně připravila o zrak. Ani tak se ale nevzdal a svému koníčku – sochařině, věnuje všechen volný čas.

Petr Pavelka tvoří často společně se svou ženou také v dílně v suterénu rodinného domu. Svá díla ale nikde veřejně neprodává. I tak však s nadsázkou říká, že si svými výtvory už přes 15 let vydělává na složenky.

V dílně poznal před 15 lety i svou ženu, která sem nastoupila jako jeho mistrová. Teď se společně dělí o ateliér v přízemí rodinného domu a vychovávají pětiletou dceru.

Poslední samostatnou výstavu své volné tvorby udělal Petr před 20 lety. Sochařině se intenzivně věnoval už na střední škole. Talent v něm objevil jeho učitel, kamenosochař Štěpán Axman. 

Je to člověk, který má velký talent. To, že nevidí, neznamená, že by to v jeho případě bylo nějaké omezení.
Štěpán Axman
učitel Petra Pavelky

S výrobky Petrovy manželky Zuzany se zájemci mohou setkat v několika ostravských a opavských čajovnách. Dílo jejího muže Petra vystavují v oblastní galerii v Jihlavě.

„Nikdy jsem nezamýšlel, že to budu dělat pro peníze,“ dodal Petr Pavelka s tím, že měl období, kdy byl bez práce a svá díla vystavil na internetu. „A tam jsou dodnes ke koupi, ale nikdo si je nepořídí, protože stojí od 20 tisíc do 60 tisíc korun.“