V ostravském planetáriu sní o nové budově. Připomínala by kosmickou loď

Planetárium chce novou budovu (zdroj: ČT24)

Ostravské planetárium představilo koncem listopadu nový pořad o vzniku Ostravy. Jeho zástupci zároveň odtajnili novou podobu areálu spolu s možnou stavbou další budovy, která by sloužila ke vzdělávání i k zábavě.

Tým architektů na ní pracoval více než rok a půl. Představovat by měla v Česku ojedinělý multimediální prostor.

Celé to je vymýšleno jako kosmická loď, která pluje vesmírem. Multimediální stěny jsou udělány takovým způsobem, že jde o jednu obrazovku. Pokud se to animuje, můžete proplouvat vesmírem.
Michal Kuba
spoluautor projektu

Městský rozpočet ale s tímto projektem, který by vyšel na několik desítek milionů korun, podle zjištění České televize zatím nepočítá. Není proto jasné, zda stavba nové budovy nezůstane jen na papíře.

Ke změnám by ale mělo dojít v dopravě. Budovat by se už za několik měsíců mohlo parkoviště, které žádají návštěvníci planetária. A na každé představení by měl jezdit i pravidelný spoj.

„Do planetária by mohl přijíždět mikrobus,“ sdělila vedoucí Planetária Ostrava Ivana Marková. Na jaře by se podle ní mohla spravit také příjezdová cesta.

Plánovaná budova ostravského planetária
Zdroj: Roman Kuba - Ateliér Simona

Planetárium Ostrava, které je součástí Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava, prošlo před třemi lety náročnou rekonstrukcí.

V sále byla instalována nová zvuková aparatura, nová 3D projekce i světelné efekty. Pultové hlediště má sto nových polohovacích křesel. Využité technologie v ostravském planetáriu byly tehdy srovnatelné s většinou moderních planetárií v Evropě i zámoří, což navíc umožnilo uvádět i pořady vyrobené v zahraničí. Západní kopule hvězdárny je vybavena novým dalekohledem o průměru 35 centimetrů.

Na modernizaci objektu otevřeného v osmdesátých letech minulého století získala univerzita evropské dotace.