Češka sama zvládla Pacifickou hřebenovku, jednu z nejtěžších pěších tras světa

Sedmadvacetiletá Češka sama přešla Ameriku (zdroj: ČT24)

Kamarádi jí přezdívají ženský Forest Gump. Sedmadvacetiletá Monika Benešová pochází z Nového Města na Moravě a tento týden se vrátila z pětiměsíčního pochodu. Sama zdolala jednu z nejtěžších pěších tras na světě, Pacifickou hřebenovku, která vede od jihu na sever USA. Pokořila i Mt. Whitney, která měří 4400 metrů a je s výjimkou Aljašky nejvyšší horou Ameriky.

Jen s batohem, malým stanem, péřovým spacákem a s průměrnou kondičkou obstála nástrahy, které ji cestou čekaly. V poušti se bála tarantulí a chřestýšů, v severní Kalifornii viděla medvědy, vlky a v Yosemitech a ve Washingtonu dokonce pumy. Největším zážitkem pro Moniku Benešovou zůstává setkání s medvíďaty a jejich matkou u Kanady.

Na zádech nesla mnohem větší váhu než ostatní hikeři. Monika od loňska bojuje s alergií na lepek, mléko i sóju. Kvůli tomu si musela přibalit speciální potraviny, které byly těžší. Každý den ušla padesát kilometrů s pětadvaceti kilogramy na zádech. Když potřebovala pro jídlo, musela sejít z hor do údolí k silnici a stopovat nebo najít cestu do města.

Yosemitské údolí
Zdroj: Justin Foulkes/Isifa/Rex Features

Potravinové alergie rozhodně nepřispívaly k pohodě, spousty dní zvracela a trpěla průjmy. Cestu chtěla několikrát vzdát. „Ve čtyřech tisících metrech vysoko v horách mě chytla sněhová bouřka. Byla jsem sama a neviděla stezku. Docela ošklivě jsem spadla a pohmoždila si koleno. Byla jsem několik dni od nejbližší civilizace i od mobilního signálu. Teplota přes noc navíc spadla pod minus 20 stupňů Celsia,“ řekla pro web  Regionvysocina.cz.

I když měla vybavení, omrzly jí nohy, ruce i tvář, k záchranářům se dostala po čtyřech dnech. „Věděla jsem, že teď je ta chvíle jít na sílu a zabojovat,“ dodala Benešová, která přes všechna příkoří vrchol Mt. Whitney zdolala.

Túru dlouhou přes 4200 kilometrů začínající na poušti a vedoucí přes hřebeny hor odnesly čtvery boty. „Když se začaly trhat, tak už jsem někde ve městě rovnou objednávala druhé,“ dodává s úsměvem Benešová. 

Pacifická hřebenovka je jednou z nejtěžších tras světa

Dálková turistická trasa vede přes pohoří Sierra Navada a Cascade Range, která leží 160 až 240 km od Tichého oceánu. Na jihu cesta začíná na hranici s Mexikem a končí na severu u Britské Kolumbie v Kanadě.

Stezka protíná státy Kalifornie, Oregon a Washington. Dlouhá je 4286 km, začíná téměř v nulové nadmořské výšce a přesahuje 4000 metrů nad mořem. Cesta vede přes sedm národních parků a 25 lesů. Projít Pacifickou hřebenovku od začátku do konce zabere přibližně šest až osm měsíců. Ročně na ni vyrazí asi 3000 lidí, ale dokončí ji asi 180 z nich.