17. listopad si připomnělo i Brno, na náměstí Svobody přišly stovky lidí

Několik stovek lidí dorazilo do centra Brna na náměstí Svobody, kde probíhaly vzpomínkové akce k 17. listopadu. Ke shromážděným promluvilo několik pamětníků a na pódiu proběhlo i  muzikálové a divadelní představení studentů JAMU. V 18:00 pak odstartoval lampionový průvod z náměstí směrem na Kraví horu.

Akci pořádali společně studenti brněnských vysokých škol: Masarykovy univerzity, Vysokého učení technického, Mendelovy univerzity, Janáčkovy akademie múzických umění a Veterinární a farmaceutické univerzity Brno.

„Cílem je připomenout mladší i starší generaci, co se dělo v listopadu v letech 1939 a 1989. Důležitá je pro nás svoboda a je potřeba se zamyslet nad tím, co dělat, abychom si ji udrželi,“ uvedl za pořadatele Michal Hořínek. Podle něj se několikahodinové akci mohlo prostřídat až 2000 lidí.

Akce měla podle něj upozornit i na současné problémy společnosti. „Vadí nám, že stále někdo popírá holokaust. Vzpomeneme Kounicovy koleje a fakt, že řada lidí z nich byla odvezena do koncentračních táborů. Přesto se najde někdo, kdo to stále zpochybňuje stejně jako politické procesy v padesátých letech minulého století,“ dodal Hořínek. 

Vzpomínková akce neplánovaně zkomplikovala dopravu v centru města. Dopravní podnik města totiž od 16:00 neplánovaně přerušil na dvě hodiny provoz tramvají přes náměstí Svobody. Ty jezdily dočasně oklikou přes Husovu ulici. „Důvodem přerušení je bezpečnost lidí. Na náměstí stále přicházejí účastníci, takže jsme tak situaci vyhodnotili,“ dodala mluvčí podniku Barbora Lukšová.