Za smrt žen v sauně dostal majitel roční podmínku

Roční podmínku dostal majitel sauny, kde letos na jaře zemřely dvě ženy, když se jim nepodařilo otevřít dveře. Musí také zaplatit 5341 korun jako náhradu škody. Na výši trestu upozornil server iDnes.cz. Soud rozhodl trestním příkazem již na konci října, nyní je verdikt pravomocný a soud zveřejnil podrobnosti.

Sauna v jičínských Roubousech byla soukromá, majitel ji postavil pro saunování své rodiny a přátel. Podle soudu ale saunu osadil zcela nevhodnými dveřmi se „střelkou pro zajištění dveří proti otevírání“. Rozhodující byla ale v tragédii klika. Vlastník sauny vyměnil původní kovovou za dřevěnou, kterou sám vyrobil a vyplnil izolepou a lepidlem. Později se ale rozlomila, ale muž ji neopravil.

Tragédie se stala letos o Velikonocích, když přišly saunu využít pětašedesátiletá matka se svou pětačtyřicetiletou dcerou. Kvůli zlomené klice nemohly otevřít dveře a nepovedlo se jim ani rozbít okénko. „Podařilo se jim rozbít jen první vrstvu skla a tak nedošlo k proudění čerstvého vzduchu a chladu do sauny,“ popsal soud. Ženy pak v tepelně a vzduchotěsně odizolované sauně zemřely kvůli přehřátí organismu a nedostatku kyslíku.

Policisté zprvu zjišťovali, zda se někdo dopustil trestného činu, nakonec padla v říjnu obžaloba. Soud o ní pak rozhodl během dvou týdnů. Obžalovaný ani státní zástupce nepodali proti trestnímu příkazu odpor, verdikt tedy je pravomocný.