To nejhorší Prahu teprve čeká. Vltava bude kulminovat zítra

Praha - „Jestli u některých krajů už můžeme říci, že to nejhorší mají za sebou, tak u Prahy to říci neumíme,“ řekl ministr životního prostředí Tomáš Chalupa na brífinku ústřední povodňové komise. Hladiny dvou pražských potoků, Botiče a Šáreckého potoka, klesají, z nejproblematičtějších malých toků dělá potíže od dopoledne Rokytka v Libni. Praha 8 v podvečer uvedla, že zvažuje povinnou evakuaci lokality Karlína, Invalidovny a dolní Libně. Podle Prahy 12 hrozí vylití Libušského potoka. Kulminaci samotné Vltavy očekávají vodohospodáři v úterý nad ránem.

Jih Prahy mezi Zbraslaví, Chuchlí a Radotínem se proměnil v obrovské jezero

Ve velké jezero se proměnil jih Prahy kolem soutoku Vltavy a Berounky mezi Zbraslaví, Velkou Chuchlí a Radotínem. Pod vodou se ocitlo například chuchelské dostihové závodiště i radotínské areály firem. Již asi hodinu po půlnoci začala evakuace obyvatel Zbraslavi, hasiči dokonce museli některé odvézt na člunech. Ve dvou případech, v Lahovicích a Velké Chuchli, zachraňoval lidi i vrtulník. Radnice tu bojuje s nefunkčními protipovodňovými opatřeními. Pokud zábrany nevydrží, domovy bude muset opustit až 250 obyvatel Zbraslavi. 

„Voda se tady valí z kanalizace. Bojujeme s nefunkčními ventily, vozíme sem tedy všechna čerpadla a snažíme se, aby velká voda měla co nejmenší dopad,“ řekl kolem čtvrté hodiny ranní tajemník úřadu městské části Praha 12 Martin Roth. „V médiích se uvádí průsak kanalizací, ale zatopení minimálně ulice U kina v Praze 12 Modřany je způsobena nefunkční zábranou, kterou proniká voda z Vltavy,“ řekl České televizi obyvatel Zbraslavi Richard Králík. Podle Rotha se ale voda do těchto míst dostala kanalizací, kterou prosákla za postavené protipovodňové bariéry.

Stavba protipovodňových stěn na Čertovce
Zdroj: ČT24/Kateřina Šulová

Jedna z obyvatelek Zbraslavi zase v ČT řekla, že město začalo stavět protipovodňové zábrany pozdě. Vedení krizového štábu to popírá, s výstavbou je prý naopak v předstihu před vodou. Už dříve byly evakuovány Lahovice, Lahovičky a Závist, které pod Zbraslav administrativně spadají. Ty protipovodňové zábrany nechránily. 

Výrazně povodně zasáhly i Prahu 10, hlavně její část Záběhlice. Na rozdíl od jiných částí Prahy obyvatelé Záběhlic s pomocí pražského magistrátu tentokrát počítat nemohli, informovaly Krajské listy. „Pražský magistrát nás nechal totálně na holičkách. Záběhlice jsou pod vodou, nikdo z naší radnice nebyl nejen přizván na pražský krizový štáb, ale jsme i bez jakékoliv jiné podpory,“ stěžoval si deníku místostarosta Prahy 10 Bohumil Zoufalík. 

Protipovodňové bariéry v Praze jsou postaveny do výšky, aby zvládly průtok 3 250 kubíků vody za vteřinu.

Evakuace se zatím vyhnula Praze 5 

Obyvatele Smíchova bude radnice evakuovat až při průtoku 3 000 m3/s. „Vyzýváme občany k zachování připravenosti k případné evakuaci, nicméně podle prognózy meteorologů a informací z protipovodňového štábu by k evakuaci nemuselo dojít. Záleží ale samozřejmě na konkrétní úrovni průtoku vodních toků,“ sdělil starosta Prahy 5 Miroslav Zelený (ÚNP).

Praha 5 neobdržela protipovodňocé zábrany

„My už od včerejšího odpoledne vyzýváme magistrát, aby nám dodal zábrany, zatím se tak ale nestalo. Už několikrát jsme vyslali zaměstnance úřadu a dobrovolníky, aby na vytyčených místech, kam bylo přislíbeno dodání protipovodňových zábran, pomohli s jejich instalací, nicméně vždy tam čekali marně a povodňové zábrany neobdržely. Paradoxně máme zábrany pod Palackého mostem, kde ale podle původního krizového plánu měly být instalovány až jako poslední, protože po instalaci těchto zábran se zneprůjezdní silnice pod Palackého mostem,“ řekl Luděk Sefzig z tiskového oddělení Prahy 5.

Karlín patří mezi nejohroženější místa

Pozdní zahájení instalace protipovodňových zábran způsobuje podle starosty Prahy 8 Jiřího Janků značnou nejistotu dalšího vývoje krizové situace. „Pokud by hlavní město bylo připraveno na povodeň o devět hodin dříve, mohla se voda z Vltavské kaskády vypouštět s předstihem a nikoli naráz,“ prohlásil Janků. „Můžeme se tak například dostat do ještě větší kolize s rozvodněnou Rokytkou, než je tomu nyní,“ varoval. Osmý obvod patří v metropoli mezi nejvíce ohrožená místa.

Indikátorem pro instalaci protipovodňových zábran je podle krizového povodňového řádu průtok vody v Berounce. Jakmile v ní teče 450 metrů krychlových za sekundu, mělo by se začít okamžitě konat. Tato hodnota byla naměřena o půlnoci z neděle na pondělí, výstavba zábran ale odstartovala až po devíti hodinách. Starosta rovněž upozornil na „otvor“ v protipovodňové zdi na Libeňském ostrově. „Již v neděli večer jsem na tuto skutečnost zástupce magistrátu upozorňoval, dnes opět. Nic se nestalo, i když řešení bylo krizovým štábem hlavního města přislíbeno,“ řekl Janků.

Rozvodněná Vltava v Praze zatopila část ostrova Císařská louka. V chráněném přístavu mezi ostrovem a Smíchovem stoupla voda o tři metry a hrozí přelití protipovodňových vrat. V zátoce jsou desítky hausbótů a obydlí na vodě, u kterých kotví malé rekreační motorové lodě. Přístav chrání od proudu Vltavy protipovodňová vrata pod mostem spojujícím ostrov s pevninou.

Smíchovský Pivovar Staropramen dnes ráno kvůli velké vodě z preventivních důvodů přerušil výrobu. Sklad firmy v Radotíně je zaplaven a uzavřen.

Smetanovo nábřeží je uzavřeno, pod vodou je Střelecký ostrov

Kolem Vltavy v centru je uzavřeno pro automobilovou dopravu i pěší Smetanovo nábřeží a ulice Křížovnická, dále také Dvořákovo nábřeží a Nábřeží Ludvíka Svobody. Zavřený je i Těšnovský tunel a neprojedete ani po Hořejším nábřeží na Smíchově.

Přes mosty ale zatím provoz funguje, na některých křižovatkách regulují signalizaci policisté ručně. Hlídkující policisté posílají lidi z nábřeží pryč. Vodní živel i přesto láká stovky lidí, kteří si z bezprostřední blízkosti vody pořizují fotografie nebo videozáznamy. Na nábřežích i mostech je i přes neustálý déšť vidět turisty i obyvatele metropole. Historické části Malé Strany a Starého Města chrání protipovodňové bariéry.

Zaplavené jsou náplavky i některé domy, vodu ze sklepa odčerpávali lidé z Podskalské celnice na Výtoni. Kvůli spodní vodě mají zatopené sklepy do výšky asi jednoho metru. Vodu hasiči vyčerpávali i ze sklepů Klementina.

Palác Žofín na Slovanském ostrově, který je obehnaný protipovodňovou hrází, zatím vodě odolává, zaplavena je jen jeho jižní část s dětským hřištěm. Už v neděli voda zalila Střelecký ostrov, kde měla být za dva měsíce dokončena revitalizace za 80 milionů korun. Park uprostřed Vltavy zmizel pod špinavou vodou, odolávají pouze vzrostlé kaštany.

Už několik hodin hlídají historický Karlův most policisté, hasiči a jeden pětadvacetitunový bagr. Jeho dlouhé rameno odstraňuje z pilířů naplavené kusy stromů, zahradních domků nebo chuchvalce větví a bahna. Kdyby se předměty zachytily na některém z pilířů mostu, mohly by ho poškodit.

Bagr odklízí naplaveniny na uzavřeném Karlově mostě
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Co se děje v pražské zoo, najdete zde:

Školy dnes zůstaly zavřené, doprava v centru je omezena

Ve většině škol a školek v ohrožených částech Prahy se dnes nevyučovalo. Některé ale zůstaly otevřené a o děti se v případě potřeby postaraly, jiné slouží jako evakuační centra. Bez omezení fungují mateřské a základní školy v Praze 13, Praze 17, Praze 18, Praze 19 a Praze 20.

V Praze 10 budou školy určitě uzavřené i v úterý, pro děti je ale v případě zájmu připraven náhradní program. Podobně postupuje většina městských částí. V Praze 1 jsou mateřské školy uzavřeny jen částečně, v Praze 8 zůstalo dokonce 18 školek v normálním provozu. Praha 15 zabezpečila omezený provoz ve všech mateřských a základních školách s výjimkou ZŠ Hostivař a ZŠ Hornoměcholupská. V Praze 22 nefunguje školní družina Matulka, děti jsou umístěny v budově ZŠ Jandusů.

Pražské školy dnes zůstaly zavřené
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Povodňová opatření se dotkla i vysokých škol. Své budovy uzavřela například Filozofická fakulta UK, zrušeno bylo i dnešní přijímací řízení. Na Přírodovědecké fakultě je zrušen studijní provoz včetně zkoušek a státnic. Povodňový režim je i na Matematicko-fyzikální fakultě. Některé další fakulty oznámily, že dnešní nepřítomnost bude všem omluvena, případně že vypíší náhradní termín přijímacích zkoušek.  

Dopravu v Praze od rána komplikuje částečná uzavírka metra.

Změny v pražské integrované dopravě najdete na webu ROPIDu a jeho facebookovém profilu.

Pro automobilovou dopravu platí omezení a změny nejen v místech, kde bylo rozhodnuto o evakuaci. V souvislosti s posilováním povrchové hromadné dopravy je od Kobylis přes Jankovcovu, nádraží Holešovice, Argentinskou, Vltavskou, Florenc a po magistrále na Pražského povstání v místech, kde je to možné zřizován speciální pruh pro autobusy. Policisté navíc budou na vybraných dvou desítkách křižovatkách řídit dopravu tak, aby autobusům a tramvajím zajistili přednost. Řidiče čekají i další omezení, v noci byla například uzavřena Strakonická ulice od Pražského okruhu po Barrandovský most. Kvůli velké vodě byly uzavřeny na pravém břehu Vltavy v Modřanech také ulice Mezi Vodami, K Jezu a U Kina.

Krizové linky v Praze
Zdroj: ČT24

Praze při povodních pomáhají také dobrovolníci

S informováním veřejnosti o změnách v pražské dopravě v této chvíli pomáhá dopravnímu podniku několik desítek pražských skautů. Jak řekl Miloš Říha z pražského ústředí Junáka, připraveno pomoci s čímkoliv, co souvisí s obranou metropole proti povodni, je nyní okolo 350 členů mládežnické organizace. Už v neděli pomáhalo několik desítek skautů s vyklízením pražské Městské knihovny v centru. Dnes zůstává zavřená, stejně jako její pobočka v Holešovicích. Praze pomáhají například se stavbou protipovodňových zábran také příslušníci aktivních záloh armády, v hlavním městě jich je několik desítek.

  • Pokud o pomoc skautů při boji s živlem stojí lidé či organizace, mohou se obracet přímo na Říhovo telefonní číslo 721 436 404.

Kvůli záplavám se v Česku ocitly bez proudu tisíce domácností. Energetici museli z preventivních důvodů odpojit desítky rozvodových trafostanic, řadu z nich už zaplavila voda. Nejhorší situace je ve středních Čechách v okolí Berounky, Vltavy a jejích pražských přítoků - Botiče a Rokytky. Společnost PRE v Praze a okolí odpojila zhruba 60 trafostanic, z nichž jsou dvě třetiny pod vodou. Až voda opadne, budou energetici jednotlivá rozvodná centra kontrolovat, vysoušet, a pokud budou v pořádku, budou se opět spouštět. Přerušené dodávky proudu kvůli záplavám vyřadily z provozu několik vysílačů mobilních sítí, mobilní sítě na celém území ale fungují bez problémů. Kvůli velké vodě se ocitla bez proudu také budova Nejvyššího kontrolního úřadu. Kromě elektřiny vypínali energetici v postižených oblastech i přívody plynu. V Praze bylo od plynu odpojeno na 40 objektů, například palác Žofín, Novotného lávka nebo objekt rybářství v Radotíně.