Soud odročil kauzu hokejového klubu ve Frýdku-Místku. Dotační machinace vyřeší příští rok

Projednávání kauzy dnes už bývalého prezidenta hokejového klubu HC Frýdek - Místek Lukáše Vícha soud odročil na příští rok. Podle zjištění České televize se tak stalo kvůli doplnění znaleckého posudku. Lukáš Vícha měl dotačním podvodem připravit město o téměř jeden milion a tři sta tisíc korun.

Za to už u soudu nižšího stupně dostal souhrnný trest 34 měsíců podmíněně. Proti tomu se odvolal obžalovaný i státní zástupce.

„Podle odvolacího trestního senátu je potřeba doplnit znalecký posudek, který nechal vypracovat obhájce obžalovaného. A to proto, aby se jednak doplnily důkazy a zároveň, aby odvolací senát získal více informací o tom, jak probíhaly finanční toky mezi Hokejovým klubem Frýdek-Místek a jeho dceřinou společností Prosport FM,“ poznamenal redaktor České televize Jiří Loučka.

Soudní proces má pokračovat příští rok. Dotační podvod za téměř milion a tři sta tisíc korun se měl stát před čtyřmi roky, tedy v době, kdy hokejisté kvůli demolici víceúčelové sportovní haly ve Frýdku-Místku a rozestavěné haly Polárka využívali provizorní nafukovací halu.

„Právě na nafukovací halu město Frýdek-Místek dalo hokejistům dotaci 5 milionů a o rok později další dva miliony korun,“ sdělil Jiří Loučka s tím, že hokejový klub, který zastupoval souzený Lukáš Vích, měl účetně navýšit náklady na provoz haly, a město tak připravit o již zmíněný téměř milion a tři sta tisíc korun.

Lukáš Vích jakékoliv pochybení striktně odmítá. Argumentuje i tím, že pochybení při vyúčtování dotace nenašla ani dvojitá kontrola z frýdeckomísteckého magistrátu a také podle finančního úřadu se žádná nezákonnost nestala.