Lidé objednávají na poslední chvíli revize komínů. Kominíci mají plné diáře

Kominíci mají na začátku topné sezony plné ruce práce (zdroj: ČT24)

Podle cechu kominíků lidé podceňují kontroly komínů a revize si objednávají na poslední chvíli, až na začátku topné sezóny. Kominíci mají diáře plné několik týdnů dopředu. Přitom riziko požárů, které mohou vzniknout vinou neudržovaných komínů a kotlů, je velké. V uplynulé sezoně zasahovali jihomoravští hasiči u více než osmdesáti takových případů.

Předejít požárům, které mohou vzniknout kvůli neudržovaným komínům, se dá pravidelnou kontrolou a čištěním. Je to dokonce zákonná povinnost. Řada lidí si však kominíky objednává na poslední chvíli.

Například kominík Ladislav Staníček z Veverské Bítýšky za den navštíví až deset zákazníků. A stále volají další. „Když se podíváte na kalendář, tak každý den mám úplně plný. Nejbližší termín mám asi za tři týdny,“ řekl kominík Ladislav Staníček.

U tuhých paliv až třikrát za rok

Alena Mičánková si vyčištění komína objednala raději už čtrnáct dnů dopředu. „Já si pana Staníčka objednávám každý rok. Vím, že přijde a že je na něho spolehnutí,“ svěřila se. Kominík nejdříve zkontroluje komín, pak musí u kotle vyčistit kouřovod.

Komín by si lidé měli nechat vyčistit v různých intervalech podle toho, čím topí. U tuhých paliv až třikrát za rok, u kapalných dvakrát a při používání plynového kotle stačí jednou ročně.

Majitelé domů si samozřejmě komín a kouřovod mohou vyčistit během roku sami. Minimálně jednou za rok si k tomu ale musí přizvat kominíka, který jim o kontrole vystaví zprávu. Pokud to neudělají, hrozí jim nejen pokuta, ale také riziko požáru.

Kvůli špatnému komínu shořela loni v září například střecha na domě v Zaječí. Jihomoravští hasiči vyjeli loni k podobným případům pětaosmdesátkrát. Požáry si vyžádaly třináct zraněných a jednoho mrtvého.

Výjezdy hasičů kvůli neudržovaným komínům
Zdroj: ČT24

Otravy oxidem uhelnatým jsou stále častější

Hlavně u plynových kotlů je kontrola důležitá i kvůli úniku oxidu uhelnatého. Tím se může člověk v uzavřené místnosti velmi rychle otrávit. „Je to takový tichý zabiják, je neviditelný, není cítít, člověk začne být jenom unavený, malátný,“ vysvětlila mluvčí jihomoravské záchranky Hedvika Kropáčková. Člověk ztrácí vědomí, a pak jde o vteřiny. Otravy plynem jsou stále častější. Loni k nim jihomoravští záchranáři vyjížděli padesátkrát.

Za minulý rok jihomoravští hasiči udělili celkem deset pokut pro majitele kotlů a jednu kominíkovi, který kontrolu neprovedl správně. Maximální výše pokuty je 25 tisíc korun.