Rozkopané ulice stále komplikují život obyvatelům Brna. Dělníky někde nezastaví ani zima

Rozkopané ulice v Brně (zdroj: ČT24)

Přes to, že končí stavební sezóna, obyvatele Brna stále omezují rozkopané ulice. Na některých místech trvají opravy i rok a půl. Práce komplikují parkování místním i firmám například ve Francouzské nebo Erbenově ulici. Některé velké opravy se ale ukončit podaří. Například už od příštího týdne budou moci tramvaje bez omezení projíždět Křenovou ulicí.

Těžká technika okupuje Francouzskou ulici v městské části Brno-sever od loňského června. K domům a firmám se lidé autem nedostanou. „Naše zboží má častokrát třeba tři sta kilo, musíme ho expedovat zadním vjezdem. Museli jsme si pronajmout zahradu vedlejšího domu,“ vysvětlil manažer jedné z firem Jan Procházka.

Nájemníci odcházejí z bytů a firem

Problémy vnímá i správkyně domu ve Francouzské ulici Eva Káňová.„Vyloženě kvůli tomu nám odešla větší část nájemníků, kteří měli pronajaté byty do ulice i nájemníci z nebytových prostor kvůli zásobování,“ tvrdí Káňová.

Podle zhotovitelů jsou ale dva roky na výměnu vodovodů, plynovodů a dalších sítí následované opravou silnic na osmi stech metrech adekvátní. „Ten objem prací je velký a myslím, že je to opravdu standardní doba,“ řekl stavbyvedoucí IMOS Brno Miroslav Procházka.

Firma musí dodržovat technologické postupy

Stavební firma se brání i názorům místních, kteří dělníky často kritizují za nedostatečné nasazení nebo špatnou organizaci. „Každá činnost má svoje technologické postupy a přestávky. Nelze dělat všecko najednou, nemůžeme třeba zároveň zabetonovat obrubník a hned ten den dělat konstrukční vrstvy,“ vysvětlil Miroslav Procházka.

Kvůli stavbám se zúžila také Erbenova ulice v Černých polích. Dělníci tam na tři sta padesáti metrech pracují už rok. Auto daleko od domu musí parkovat i architekt Pavel Švábenský. „Například pro ženu se třemi dětmi a nákupem je ta situace prakticky neřešitelná,“ řekl. Na ulici se přitom měnila jen kanalizace a od května se pracuje na vozovce.

Termín ukončení uzavírky ulice se kvůli více pracem na vodovodech ale musel měnit. „I když jsme práce mohli zahájit o měsíc později, uděláme všechno pro to, abychom ulici zprovoznili v původně plánovaném termínu, tedy do konce roku,“ slíbila mluvčí Eurovia Iveta Stočková. Do konce roku by se částečně měla zprovoznit i Francouzská ulice. Na její prostřední části se začne pracovat až od jara a hotovo by mělo být v srpnu.

Chystá se přeložka kolejí na Plotní

Značky omezují v současné době dopravu v Brně asi na padesáti místech. Ještě letos mají vodárny začít kopat v ulici Koliště a na spadnutí je i projekt přeložky tramvajových kolejí z Dornychu na Plotní. „My teď vyhodnocujeme druhé kolo soutěže, příští týden by snad už měla být komise, která rozhodne, kdo to bude realizovat,“ řekl náměstek primátora města Brna Richard Mrázek (ANO).

Křenová ulice se pro tramvaje otevře příští týden
Zdroj: ČT24

Řadě ulic se ale s přicházející zimou uleví. Už brzy skončí rozsáhlá uzavírka v blízkosti centra města. Otevře se Křenová ulice. „O víkendu se uskuteční poslední práce, které investujeme, tak aby v pondělí mohl být zahájen provoz tramvají, a to bez omezení,“ řekla mluvčí brněnského dopravního podniku Barbora Lukšová. Auta by se do Křenové ulice měla vrátit do konce listopadu.