Soud se zastal obce. Galvanovna v Rantířově neměla dostat povolení

Galvanovna neměla dostat povolení, rozhodl soud (zdroj: ČT24)

Načerno postavená galvanovna v Rantířově na Jihlavsku neměla dostat dodatečné stavební povolení, rozhodl Krajský soud v Brně. Soud se zastal obce ve sporu se stavebním úřadem Kraje Vysočina, který dodatečné povolení k výstavbě provozu na chemické ošetření kovů odsouhlasil. Majitel zvažuje podat kasační stížnost na rozsudek.

Areál dočišťovací stanice rantířovské galvanovny jitří emoce v obci už tři roky. Nyní starostovi Tomáši Novotnému do naditých šanonů přibyl nový argument, když Rantířov uspěl u soudu. „Dodatečné stavební povolení nemělo být vůbec vydáno, jelikož je v rozporu s územním plánem obce,“ uvedla mluvčí Krajského soudu Brno Eva Sigmundová.

„Cítím vítězství názoru, kdy jsme jasně říkali na začátku této věci, že záměr není v souladu s územním plánem obce Rantířov, ale úředníci nás nevyslyšeli,“ komentuje starosta Tomáš Novotný rozhodnutí soudu.

Spor se táhne od roku 2014, kdy firma M-Kovo oznámila záměr linku na chemické zpracování kovu postavit. O rok později pak bez stavebního povolení začala budovat samotnou halu. Obci vadí, že výrobní areál vznikl v místě vyčleněném pro drobnou řemeslnou výrobu. Stavební úřad jihlavského magistrátu přesto stavbu dodatečně povolil a krajský úřad jeho rozhodnutí posvětil. Soud však jejich verdikt zpochybnil.

„Stavba v Rantířově je podle rozhodnutí stavebního úřadu ve městě rozhodně v souladu s územním plánem, je proto překvapivé rozhodnutí soudu, který se přiklonil k názoru obce,“ vyjádřil se mluvčí Magistrátu města Jihlavy Radek Tulis.

Úřady teď čekají na písemné odůvodnění. „Až ho obdržíme, tak se s ním seznámíme a potom budeme provádět následné kroky,“ uvedla mluvčí Kraje Vysočina Eva Neuwirthová.

Galvanovna je mimo provoz

Jedním z těchto kroků by mohla být kasační stížnost na rozsudek. Pokud ji nepodá kraj, chystá se ke stejnému kroku majitel stavby. Galvanovna za 68 milionů korun je totiž kvůli sporům mimo provoz. „Je v tuto chvíli zastavená a čeká se na další kroky, které budou moci plynout v souladu se zákonem,“ uvedl jednatel M-Kovo Tomáš Mičke.

Stěhování výroby Tomáš Mičke zatím neplánuje, obec ovšem trvá na tom, že galvanovna na svém místě fungovat nemůže.