Goethova štola pod sopkou Komorní hůrka se otevírá veřejnosti

Události: Otevření Goethovy štoly pod sopkou Komorní hůrka (zdroj: ČT24)

Veřejnosti se postupně otevírá Goethova štola pod sopkou Komorní hůrka na Chebsku. Podzemní chodby vznikly před 180 lety k vědeckým účelům, roky ale byly zasypané. Projekt Geofyzikálního ústavu Akademie věd má za cíl je částečně obnovit.

Komorní hůrka je jednou z nejmladších čtvrtohorních sopek na území Česka. Zájemci nově mohou dávno vyhaslou sopku obdivovat už nejen z venku, ale částečně i pod zemí. Původně byla štola vyhloubena kvůli sporu tehdejších vědců o vzniku zemského povrchu.

Komorní hůrku zkoumal také básník a geolog Johann Wolfgang von Goethe. „Je to vlastně jediné důlní dílo snad v Evropě, možná i ve světě, které vzniklo jako vědecký experiment,“ říká seizmolog Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR Milan Brož.

Pod sopkou bylo podle původních plánů až 300 metrů chodeb. Cílem je zpřístupnit 50 až 60 metrů z nich. Poprvé zavalenou přístupovou štolu odkryli loni na podzim. Nejdříve museli označit místa, kudy štola vede.

Od loňského listopadu se podařilo vyčistit devět metrů štoly na délku a pět metrů pod povrch. Ačkoliv je sopečná činnost už minulostí, vliv na region má dodnes – zejména na zemětřesení, které Chebsko nepravidelně postihuje.