Voda mu ze sklepa vyplavila pravěkou amforu. Teď má potíže s pojišťovnou i památkáři

Josef Beneš z Trutnova je v paradoxní situaci. Voda mu ze sklepa vyplavila pravěkou amforu a z jeho domu se rázem stalo archeologické naleziště. Česká pojišťovna, u níž byl dům pojištěn, hodlá na základě posudku proplatit jen zalití sklepa betonem. Pokud tak ale pan Beneš učiní, hrozí mu pokuta až dva miliony od památkářů.

Když se Josefu Benešovi na jaře prohnala voda sklepem, vyplavila prastarou keramiku. „Jedná se o pravěkou amforku z období kultury lužických popelnicových polí,“ popsal nález archeolog Ondřej Tůma, který její stáří odhadl na asi 3 tisíce let. 

Živel však také podemlel šest století starou klenbu, na níž dům stojí. Znalec pojišťovny stanovil, že nejstarší trutnovskou památku stačí zalít betonem. „Posudek slouží pojišťovně k vyčíslení škody. Musíme navrhnout nejekonomičtější řešení,“ vyjádřil se soudní znalec Pavel Pejchal, který vypracoval posudek.

Cena byla stanovena na 460 tisíc korun. Že jde o památku, jejíž obnova může vyjít podle památkářů až pětkrát dráž, posudek nezohlednil. Josef Beneš ho proto napadl u soudu, ale nepochodil. A tak se podle něj rozhodl postupovat. „Požádal jsem o stavební povolení. To je právně nepřípustné. Památkáři to ještě vylepšili tím, že pokud bych se o to pokusil, dají mi až dva miliony pokutu,“ postěžoval si majitel domu.

Události: Josef Beneš mezi pojišťovnou a památkáři (zdroj: ČT24)

„Pokud by vlastník postupoval způsobem navrženým pojišťovnou, vystavil by se sankcím a správnímu řízení,“ potvrdil Hynek Beneš, který vede odbor památkové péče města Trutnov. Jenže víc než beton pojišťovna nezaplatí. Pro zbytek tak bude zřejmě Josef Beneš muset sáhnout do vlastní kapsy.

Pojišťovna: Posudek dělal odborník

„Spolupracujeme vždy se znalci, kteří mají všechna potřebná povolení. Jsou to odborníci a jejich závěry považujeme za relevantní,“ uvedla mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková. „Vždy hledáme optimální řešení, aby byl klient s vyřešením pojistné události spokojen,“ dodala.

„Chci varovat své spoluobčany, aby si dali pozor, kde se pojistí,“ okomentoval Josef Beneš, proč na svém domě vyvěsil velký plakát s nápisem „Chcete přijít o dům? Pojistěte se u České pojišťovny“.

Muzeum nyní prohlásilo sklep Josefa Beneše za významné archeologické naleziště. Místo betonářských pistolí tak zde budou v permanenci štětce archeologů.