Svatomartinské husy už jsou na jihu Moravy vyprodané. Lahve s vínem čekají na otevření

Za týden se budou otevírat ve velkém první letošní mladá, svatomartinská vína. Na tradiční gastronomický svátek se připravují nejen vinaři, ale také husí farmy. Objednat u nich v těchto dnech husu ale už je téměř nemožné. Skoro všechny jsou už rezervované.

Například husy na farmě v Hodoníně jsou už téměř všechny zamluvené, nebo prodané. „Jsou lidé, kteří si husy rezervují už v létě,“ řekl jednatel Rybářství Hodonín Alois Kopecký. V jednom ze čtyř největších chovů hus v Česku se jich ročně vylíhne šedesát tisíc. Většinu z nich prodají jako housata. A jen 1500 vykrmí. Právě kvůli svátku svatého Martina. „Takhle vykrmené husy prodáváme jen v listopadu, v průběhu roku to pro nás nemá žádný ekonomický efekt,“ vysvětlil Alois Kopecký.

Události: Svatomartinské husy už jsou na jihu Moravy vyprodané (zdroj: ČT24)

Svatomartinské hody jsou pro restaurace žně

V jedné z brněnských restaurací sháněli husí maso u čtyř dodavatelů už s dvouměsíčním předstihem. U dvou z nich nakonec uspěli. „Svatomartinské hody jsou pro nás jednoznačně finančně nejúspěšnější. 11. listopadu máme už teď zcela obsazeno,“ řekl majitel restaurace Martin Chlumecký. V jeho restauraci sní zákazníci dvě stovky husích stehen, litry husí polévky a kilogramy husí paštiky.

Značku „Svatomartinské“ nedostane každé víno

Letošního svatomartinského vína se vypije víc než dva miliony lahví. Tolik ho právě teď vinaři chystají. Tuto značku letos získalo 379 hodnocených mladých vín, tedy 88 % všech přihlášených.

Aby víno získalo značku „Svatomartinské“, musí splňovat určité podmínky. Jednou z těch hlavních je procento alkoholu. „To víno musí mít maximálně 12,5 alkoholu a druhá věc je, že ta vína musí být suchá. To je možné jen u některých odrůd, jako je Zweigeltrebe, Modrý portugal, Svatovavřinecké, Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský,“ vysvětlil vinař z Moravského Žižkova Jiří Maděrič.

Svatomartinské víno
Zdroj: ČT24

Jak v restauracích, tak na svatomartinských slavnostech, například v Brně na náměstí Svobody, se svatomartinská vína mohou podle licence otevřít až 11. listopadu, symbolicky v 11 hodin.