Jihomoravský kraj hledá autobusové dopravce. Pět firem vypovědělo smlouvy

Pro šest oblastí v kraji bude jeho vedení shánět nové autobusové dopravce. Pět stávajících vypovědělo část smluv. Částka, kterou jim kraj za obsluhu dává, je podle nich moc nízká. Navíc se potýkají s nedostatkem řidičů.

Firma BDS-BUS posílá drtivou většinu svých 85 autobusů do obcí Jihomoravského kraje. Ze čtyř linek na Kyjovsku ale nyní spoje stáhne. „Z ekonomických důvodů. Ta částka za dopravu je prostě pro budoucnost nereálná,“ vysvětlil ředitel BDS-BUS Miroslav Kliment.

Řidiči jsou v práci od rána do večera

Dalším důvodem je nedostatek řidičů. „Pokud máte rodinu, malé děti a v podstatě jste denně takhle uvázaní na celý den… Ti mladí se do té práce nehrnou,“ řekl řidič Miloš Veleba, který pracuje pro stejného dopravce už 23 let. Směna mu začíná v půl páté ráno, v poledne má tři hodiny pauzu a z práce jde o půl osmé večer. „Pořád je to u těch řidičů o tom, že denně děláme hodně hodin,“ dodal Miloš Veleba.

Dopravci, kteří částečně vypověděli na jihu Moravy smlouvy
Zdroj: ČT24

Kraj chce vybrat nové firmy do poloviny příštího roku

Stáhnout autobusy z některých linek se rozhodly i další čtyři firmy. Celkem odejdou z šesti oblastí. Z Boskovicka, Brněnska a jihovýchodní oblasti jižní Moravy. Na to, aby kraj našel dopravce nové, má 30 měsíců. I když má tak vedení Jihomoravského kraje ještě čas, nové dopravce pro zmíněných šest oblastí chce vybrat v první polovině příštího roku.

A řešit bude ještě jednu věc. Povinné navýšení mezd řidičů od 1. ledna 2018. „Bohužel toto navýšení není ve smlouvách, které máme s krajem, zohledněno. Teď budeme iniciovat další jednání se zástupci kraje,“ řekl ředitel BDS-BUS Miroslav Kliment.

Hanák: Dopravci peníze na platy dostanou

Podle náměstka hejtmana Jihomoravského kraje Romana Hanáka (ČSSD) se nemusejí dopravci obávat, že peníze nedostanou. „Máme to zahrnuto v návrhu rozpočtu. Předpokládám, že tyto peníze uvolníme. A je to ošetřeno v rámci doložek,“ řekl Roman Hanák.

Přidáno tak dostane i všech 150 řidičů firmy BDS - BUS Miloslava Klimenta. Ten se navíc hodlá se svou firmou přihlásit i do výběrového řízení na uvolněné oblasti. Doufá, že se mu podaří vysoutěžit co nejpříznivější cenu, na které by netratil.