Důvěřivé lidi měl okrást o 11 milionů. Soud muže opět poslal na 6,5 roku za mříže

Do vězení na šest a půl roku za podvod už podruhé poslal ostravský krajský soud Petra Hajdu. Muž měl jednatřicet lidí z Opavska a Prahy připravit o jedenáct milionů korun. Sliboval jim například zhodnocení vkladů. Peníze ale utratil.

Odvolací Vrchní soud v Olomouci nařídil instanci nižšího stupně, aby opět vyslechl svědka, který souzenému Petru Hajdovi půjčil 9 milionů korun.

„Tak jako dalších 30 lidí uvěřil, že jim Hajda zúročí peníze až o třicet procent. Petr Hajda jim namluvil, že jejich peníze investuje do krátkodobých nebankovních půjček nebo že výhodně nakoupí elektroniku a nemovitosti a o zisk se rozdělí,“ zjistil redaktor České televize Jiří Loučka.

Hajda ale naprostou většinu půjčených peněz lidem nevrátil. „Podle soudce se Hajdovi klienti takzvaně ulakotili, když mu uvěřili, že jejich peníze zhodnotí o třicet procent,“ dodal Jiří Loučka.

Podváděl řadu let

Muž si podle policie takto vydělával od roku 2013, a to na území Moravskoslezského a Jihomoravského kraje. Policie eviduje přibližně dvě desítky podvodů. Peníze od různých lidí Hajda vylákal několika způsoby.

Jednak sliboval, že peníze zhodnotí svým podnikáním. Měl také zpracovanou prezentaci, ve které předkládal padělané výpisy z účtů společností. Podle nich se na kontech firem měly nacházet zůstatky v řádech milionů korun.

Smlouva ale byla vždy opatřena padělaným razítkem notáře, který údajně ověřoval podpis. Finance lidé Hajdovi půjčovali například na nákup a prodej nemovitostí nebo motorových vozidel, zajištěných v různých exekucích či notářských zástavách. Peníze také údajně potřeboval na vyřešení vlastní exekuce či své oddlužení.

Další částky měl muž vylákat od lidí také prostřednictvím inzerátů na různých internetových portálech. Záminkou byl prodej atraktivního zboží za velmi výhodné ceny. Například pneumatiky, notebooky, mobilní telefony. Muž vystupoval pod přezdívkou Hajdalak.

Rozsudek dosud není pravomocný.