Komický případ nebo noční můra? Žena z dřívějška si přichází vybrat slib

Žena z dřívějška v Městském divadle Brno (zdroj: ČT24)

Městské divadlo Brno připravilo pro diváky osudovou tragikomedii Žena z dřívějška. Představení, které je mixem grotesky a tragédie, má obvyklou zápletku: muž ve středním věku řeší, jestli odejde s dávnou milenkou, nebo zůstane s manželkou. Hra je dílem uznávaného německého dramatika Rolanda Schimmelpfenniga. V Brně ji režíruje Alžběta Burianová.

Spokojená rodina se chystá po letech stěhovat za moře. Byt je vyklizený, nábytek na lodi, všechen zbylý majetek naskládaný v krabicích. Všichni se těší na nový začátek. Frank a Klaudie mají před sebou poslední večer v bytě, ve kterém žili devatenáct let. Když v tom se ozve zvonek a za dveřmi stojí žena, Romy Vogtländerová. Bývalá milenka, která si přijde vybrat lásku kdysi slíbenou navěky, rozpoutá doslova bouři.

Komická situace postupně nabývá atmosféry děsivého snu. Autor ve hře odkazuje k mýtu o Médee, ve kterém trest za nedodržení dávného slibu dopadne na celou rodinu. „Celé je to o tom, že on ten slib dal a nesplnil. Za to, že člověk dá slib a nesplní ho, musí zaplatit. A to je to nejdůležitější,“ řekl představitel Franka Igor Ondříček.

Tragikomedie se vyznačuje i rafinovanými skoky v čase, kdy Schimmelpfennig ukáže jen krátký výsek z jisté situace a posléze teprve předvádí, co k němu vedlo. Poutavým způsobem tak provokuje i znejišťuje divácká očekávání. „Pro mě tam jsou dvě stěžejní témata, jedno je minulost. Jak minulost ovlivňuje naši současnost, jak si ji idealizujeme. Další téma je nějaká touha po svobodě, bezpečí a jistotě,“ řekla režisérka představení Alžběta Burianová.

Hra německého autora Rolanda Schimmelpfenniga bude mít na činoherní scéně Městského divadla premiéru v sobotu 4. listopadu.