Za nelegální prodej tablet na hubnutí a spánek hrozí lékárníkům až 12 let za mřížemi

Za údajně nelegální obchody s léky na hubnutí a spaní hrozí čtyřem provozovatelům a zaměstnancům lékárny z Ostravy včetně překupníka ze Slovenska osm až dvanáct let odnětí svobody. Ten měl medikamenty vybírat z lékárny na falešné recepty a převážet je na Slovensko, kde je měl bez povolení prodávat.

„Jednalo se o milion tablet na hubnutí a přes padesát tisíc tablet na spaní,“ sdělil redaktor České televize Jiří Loučka.

Obžalovaní provozovatelé lékáren a jejich zaměstnanci však u soudu tvrdili, že netušili, že lék na hubnutí Adipex a lék na spaní Sanval vydali překupníkovi ze Slovenska na falešné recepty. Měli za to, že recepty jsou pravé. „Podle žalobkyně jim ale mělo být jasné, že jde o padělky,“ dodal Jiří Loučka. Chyběly na nich totiž základní identifikační údaje.

Právě proto je státní zástupkyně přesvědčena, že souzení provozovatelé lékáren včetně zaměstnanců museli vědět, že recepty jsou zfalšované. Navíc jedna jediná lékárna dodala obžalovanému překupníkovi ze Slovenska deset tisíc balení léku Adipex v balení po sto tabletách. V celém Česku bylo přitom loni podle údajů Státního ústavu pro kontrolu léčiv vydáno přibližně 86 tisíc balení Adipexu.

Všichni čtyři čelí obžalobě z nedovoleného nakládání s omamnými a psychotropními látkami. Hlavní líčení bude pokračovat koncem listopadu. Soudce případ odročil, aby mohl vyslechnout majitele lékárny, který v úterý nedorazil.

Adipex na černé listině

Vláda ve snaze omezit nelegální prodej léků už začátkem roku zařadila lék Adipex na seznam návykových látek, u nichž hrozí zneužití k výrobě drog. Nově je k dostání speciální opiátový recept s modrým pruhem.

Rozhodnutí zpřísnit nakládání s látkou fentermin, kterou na českém trhu obsahuje pouze lék Adipex retard, vychází podle důvodové zprávy k materiálu z poznatků Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) a národní protidrogové centrály o zneužívání této látky.

„Konkrétně z rostoucího množství vydávaných léčivých přípravků Adipex retard určených nejen pro český trh, ale také z rostoucího výdeje z příhraničních oblastí do sousedních států, kdy v řadě případů se jedná o případy předložených padělaných receptů,“ uvádí se v důvodové zprávě.

Nařízení vlády z února letošního roku celkem upravuje nakládání se šesti desítkami látek. Většina zařazovaných látek nemá podle dokumentu průmyslové ani terapeutické využití. V současnosti je známé pouze jejich zneužití jako nelegálních drog.

Kvůli prodeji léků již ostravský soud v červenci potrestal 11 lety odnětí svobody bývalého vězeňského lékaře. Rozsudek dosud není pravomocný. Léky prodávala nelegálně také dvojice z Ostravy. Soud muže a ženu poslal do vězení na 6,5 roku a 6 let za nezákonný obchod s léky na předpis. Přes internet podle obžaloby prodali léčiva, především léky na spaní či hubnutí, za víc než 4,6 milionu korun.