Při velkém požáru v hale s plasty na Kladensku se zranili dva hasiči, škoda je 100 milionů

Hasiči skončili s likvidací požáru v objektu s recyklací plastů v Kamenných Žehrovicích na Kladensku. Plameny se jim podařilo dostat pod kontrolu už v noci, přes den požár dohašovali. Místo nyní budou dál hlídat. Škoda se zřejmě vyšplhá na 100 milionů korun. Dva hasiči při likvidaci požáru utrpěli lehké zranění, uvedla v sobotu ráno mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková.

Vyšetřovatelé zatím nemohou na místo, a tak ještě nestanovili příčinu. Předpokládají, že požár mohl vzniknout od nedopalku. Škoda bude podle Kerekové vyšší i kvůli tomu, že nad třídírnou odpadů je další provoz, kde jsou citlivé technologie. Podle dostupných informací by mělo jít o výrobu očních čoček a nitroděložních tělísek.

Zranění podle ní utrpěl jeden profesionální a jeden dobrovolný hasič. „Profesionální hasič má popáleniny na ruce a vrátil se zpátky k zásahu. Dobrovolný má zraněné rameno,“ uvedla mluvčí. Na místě podle ní zasahovalo 56 lidí.

Na místě ráno zasahovalo šest desítek hasičů. Požár likvidují pomocí speciálního nakladače ze Zbirohu, který hořící odpady rozebírá a vyváží ven z haly, kde se prolévají vodou. Podle Kerekové jde o náročný zásah. „Jak to nakladač odebere a pustí k tomu vzduch, tak se to bohužel znovu rozhoří,“ uvedla.

Kolem 15. hodiny bylo požářiště předáno dobrovolné jednotce, která ho bude dál hlídat. „Budeme je muset dnes i v neděli střídat. Hlídat by to měli do pondělního dopoledne,“ dodala Kereková.

O požáru dostali hasiči zprávu v pátek po 18. hodině. Oheň vypukl na třídicí lince, její pracovníci provoz opustili před příjezdem hasičů. Na místo podle Kerekové přijela i jednotka z Kamenice, která odebrala vzorky vody stékající do potoka a podrobí je rozboru.