Zeman podal dovolání kvůli lihové mafii. Nelíbí se mu promlčení ostravských podvodů

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman podal v kauze takzvané lihové mafie dovolání v neprospěch pěti odsouzených. Nesouhlasí se zastavením stíhání v části původní obžaloby.

Justice v případu rozsáhlých nelegálních obchodů s nezdaněným lihem i přes dílčí zastavení stíhání ukládala mnohaleté tresty. Nejpřísnější dostal Radek Březina, má si odpykat 13 let ve vězení.

Promlčení se týká části kauzy zahrnující podvody s lihem v Ostravě v letech 1998 až 2001. Z tohoto důvodu tehdy také původně vyčíslenou škodu 6,7 miliardy korun snížil na 6,39 miliardy korun.

„Dovolání se týká části původně žalovaného jednání, pro které bylo trestní stíhání obviněných pro promlčení zastaveno. Nejvyšší státní zástupce má za to, že k promlčení nedošlo a je na místě i o této části žalovaného skutku meritorně rozhodnout,“ řekl mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý. Doplnil, že dovolání se týká „R. B. a dalších čtyř obviněných“.

Události: Lihová mafie definitivně odsouzena (zdroj: ČT24)

Kromě Radka Březiny soudy potrestaly také jeho bratra Tomáše. Jako spolupracující obviněný dostal nejprve čtyři roky vězení, Vrchní soud v Olomouci ale trest zvýšil na šest let.

Vrchní soud rozhodl také o propadnutí veškerého majetku Březinových. Nepodmíněné tresty uložil vrchní soud ještě dalším třem lidem, případ správce nemovitostí Ivana Kováříka a Tomáše Pantlíka ale vrátil zpět krajskému soudu. Škoda na spotřební dani podle vrchního soudu činila 5,6 miliardy korun.

Lihová mafie podle rozsudku obchodovala s nelegálním lihem v letech 2004 až 2013. Obžaloba ale původně obsahovala i obchody z dřívější doby.

Líh, který neprošel denaturací, ukrývali obchodníci v podzemních nádržích v areálu Morávia-Chem, kterou skrytě vlastnil Radek Březina. Líh nezatížený spotřební daní poté odváželi přímo odběratelům nebo do tajných skladů. Soud jeho množství vyčíslil na 20,8 milionu litrů.

Reportéři ČT: Majetek lihového bosse Radka Březiny (zdroj: ČT24)