Divadlo Antonína Dvořáka zdobí Ostravu už 110 let. Slaví operou Otello s titulky

Divadlo Antonína Dvořáka má titulkovací přístroj (zdroj: ČT24)

Ostravské Divadlo Antonína Dvořáka letos slaví 110 let od svého vzniku. Jeho historii mapuje také výstava v opuštěných výlohách v centru města, řekl ředitel Národního divadla moravskoslezského (NDM) Jiří Nekvasil.

Do provozu divadlo uvedlo také nové zařízení, které umožní titulkování operních představení nejen v českém, ale souběžně i anglickém jazyce. Divadlo chce tímto krokem deklarovat svou vstřícnost k česky nemluvícím návštěvníkům, kteří v Ostravě žijí a pracují nebo do města za divadlem přijíždějí.

„Nové zařízení nese své ovoce. Například na Tajemství Bedřicha Smetany jsou v listopadu objednaní hosté ze zahraničí – němečtí diváci,“ podotkla redaktorka České televize Lucie Křížková.

Někdejší Městské divadlo se otevřelo v sobotu 28. září 1907 a bylo první ryze divadelní budovou v Ostravě. Zůstalo jí až do roku 1999, kdy byla otevřena novostavba Divadla loutek Ostrava. Významné výročí připomíná výstava. Zajímavosti z historie divadla přiblíží osm informačních panelů, které zájemci najdou především v prázdných výlohách v centru města.

Divadelní budova během prázdnin doznala několika změn. „Po 17 letech se dočkala nové jevištní podlahy, byla instalována dvě nová propadla, ve foyeru byly položeny nové koberce, polovina hledištních sedadel prošla renovací, bylo dokončeno kompletní zapojení nového scénického osvětlení,“ podotkl Nekvasil.

V hlavní roli Titusz Tóbisz

V opeře Giuseppa Verdiho Otello se v titulní roli představí slovenský tenorista Titusz Tóbisz v alternaci s italským pěvcem Gianlucou Zampierim. Premiéra bude již tento čtvrtek, řekla mluvčí divadla Marcela Bednaříková.

Verdi představil vrcholné drama Williama Shakespeara v romantickém hudebním hávu. Ostře řezané charaktery postav se pohybují na půdorysu vysoce propracovaného libreta od Arriga Boita, jehož děj graduje v brilantně prokomponované hudební formě. 

Zařazení Otella do dramaturgického plánu je pro náš operní soubor velkou výzvou. Shakespearův námět, výborné Boitovo libreto, velkolepé hudební celky, strhující ansámbly, mezinárodní pěvecké obsazení a vysoké hudební nároky na všechny interprety – to vše slibuje velkou podívanou.
Jakub Klecker
hudební ředitel opery

Podle režiséra Ivana Krejčího existuje mýtus, že Shakespearovo drama je hra o žárlivosti. „Mně se ale zdá, že žárlivost je pouhý důsledek intriky, kterou osnuje Jago. Jago je motor hry a při troše štěstí se nám podaří udělat analýzu toho, jak se stane, že úspěšný, slavný, oslňující chlap se stane pouhou loutkou a vrahem. Je to dost fascinující,“ řekl s tím, že chce připravit inscenaci, která kromě emocí odhalí i chod intriky, její oblouk a její důsledky.

„Skoro by se dalo říci, že režisérem inscenace bude Jago. V tomto smyslu bude inscenace Otella také analytická,“ řekl.

V titulní roli se diváci mohou těšit na slovenského tenoristu Titusze Tóbisze, který se ostravskému publiku představí poprvé, v alternaci s Italem Gianlucou Zampierim. Roli Desdemony nastudovaly Eva Dřízgová-Jirušová, Maida Hundelingová a Jana Šrejma Kačírková. Trojici hlavních postav doplní Jago Martina Bárty a Dragutina Matiče.

Na ostravském jevišti se tento operní skvost objevil poprvé v roce 1922, nové nastudování je v historii NDM šestým. Od poslední premiéry Verdiho Otella v NDM uplynulo 24 let.