Zdevastovaná pražská Šlechtovka prochází opravou. Otevřít se má za rok a půl

Reportáž: Šlechtovka se konečně dočkala oprav (zdroj: ČT24)

Slavná výletní Šlechtova restaurace v pražské Stromovce se dočkala rekonstrukce. Objekt, který chátral od 60. let, opakovaně vyhořel a vyplavila ho povodeň před patnácti lety, by se měl návštěvníkům znovu otevřít v dubnu 2019.

Budova Šlechtovy restaurace, dříve známá pod jménem Královská dvorana, je kulturní památkou. Vznikla koncem 17. století jako barokní letohrádek, později ale objekt sloužil i jako sklad sena a obilí pro místní oboru. Soudobou podobu získala budova při novogotické úpravě podle návrhu Bernarda Gruebera v roce 1855.

Restaurace v objektu fungovala od otevření Stromovky veřejnosti na počátku 19. století a největší slávu si získala v době, kdy ji provozoval Václav Šlechta a po něm jeho syn Antonín. Úpadek nastal po druhé světové válce a znárodnění, v 60. letech Šlechtovku kvůli havarijnímu stavu uzavřeli a už jako opuštěná v roce 1978 vyhořela. O dva roky později už poškozenou restauraci oheň poničil znovu a dům byl na kraji demolice.

O opravě objektu se začalo mluvit hned v devadesátých letech, Šlechtovce ale nebylo přáno. Městská část neúspěšně hledala investora, opravu navíc výrazně zkomplikovaly povodně 2002, při nichž byla budova zaplavena do výše zhruba čtyř metrů. O šest let později se nedaleko restaurace v souvislosti se stavbou tunelu Blanka vytvořil kráter o rozměrech asi dvacet krát dvacet metrů, v roce 2010 ohrozil Šlechtovu restauraci sesuv půdy ze svahu nad ní. A právě zde se začíná – Šlechtovka se totiž rekonstrukce konečně dočkala.

Lhůta na vzkříšení slávy: Dvaadvacet měsíců

Bagry momentálně odebírají zeminu ve svahu za budovou, aby se dal staticky zajistit proti sesuvům a výletní restauraci už neohrožoval – přímo pod ním má být obnovena kolonáda. Kvůli bezpečnosti bude muset k zemi i několik vzrostlých kaštanů, které jsou nemocné a ohrožovaly by kolemjdoucí.

Příští týden potom celou budovu přikryje provizorní střecha, aby se na stavbě mohlo pracovat i v zimě. Během ní mají dělníci rozebrat stávající eternitové střechy Šlechtovky a spolu s nimi i strop a demontovat krovy a vnitřní stropy. Arkády, které obklopují celou budovu, jsou teď vyztuženy dřevěnou konstrukcí. Řemeslníci tak mohou pracovat na opravě spodní části, aniž by byla narušena jejich statika.

Náročná práce čeká restaurátory i v interiérech, a některé malby proto ze stropu velkého sálu sejmuli i s omítkou. „Malba a omítka se zafixuje a celá vrstva se sundá. Část stropů je bez maleb a fresek, jsou ateliérově uložené,“ dodává jednatel společnosti Pracom Vladimír Lampa. Opravy se dočká i umělá krápníková jeskyně.

Celá rekonstrukce je naplánovaná na 22 měsíců. První návštěvníci by tak mohli do Šlechtovy restaurace přijít v dubnu 2019.