Královéhradecké „Schody“ se mají po letech čekání proměnit na hotel

Reportáž: Královéhradecké "Schody" mají přislíbenou proměnu (zdroj: ČT24)

Královéhradecká stavební firma STAKO odkoupila od akcionářů zdejšího kongresového centra přilehlou panelovou budovu, která střed města hyzdí už třicet let. A podle plánů, ke kterým se akcionáři – město a odbory – nikdy nedostali, ji hodlá proměnit na čtyřhvězdičkový hotel. Celkové náklady se šplhají ke dvěma stům milionů.

Odstupňovaný panelový dům ve tvaru schodiště vyrostl na levém břehu Labe v roce 1988 a původně sloužil jako zařízení staveniště sousedního kongresového centra Aldis. O tom, že by se objekt bývalé Krajské odborové rady měl proměnit v hotel, noviny psaly už v roce 1994, přičemž projekt přestavby existuje už deset let.

Akcionáři Aldisu – město a odbory – ale na vzkříšení vybydleného paneláku neměly peníze, a situaci tak podle všeho změní až nový investor, stavební firma STAKO, která zpustlý objekt koupila za pětadvacet milionů a dalších 175 milionů hodlá vložit do jeho přestavby.

Vizualizace hotelu pro kongresové centrum Aldis
Zdroj: ČT24

„Je tady ohromný potenciál pro kongresovou turistiku a chceme navázat na to, jak si Aldis tento objekt původně pro svůj vlastní hotel připravoval,“ říká investor Petr Kulda. Výhody potom v naplnění hotelových plánů vidí i ředitel kongresového centra Tomáš Faltus. „Vzroste počet akcí, které budeme moct v kongresovém centru mít.“

Projekt čtyřhvězdičkového hotelu se 130 lůžky architekt Karel Schmied mladší po deseti letech mírně upraví. „Celá záležitost je vlastně dostavěná do kvádru. Zbourat by to uměl každý, na druhou stranu využít stávající konstrukce nikdy není špatné. Pro mě to byla úsporná záležitost,“ uvádí.