Třebíč opravuje hroby válečných veteránů. O jejich osudech se mnoho neví

Na tři sta šedesát tisíc korun přijde oprava hrobů válečných veteránů, kteří během první světové války zemřeli v třebíčských lazaretech. Jejich výměnu iniciovala začátkem letošního roku třebíčská radnice, která se o náklady podělí s ministerstvem obrany. Pět desítek zbrusu nových náhrobků právě teď vzniká v dílně třebíčského kameníka Petra Urbana.

Samotné náhrobky chce radnice tady na třebíčském hřbitově začít měnit ještě letos během listopadu. Příští rok pak právě na tomto pietním místě chystá velkou připomínku sta let od konce první světové války.

Zapomenutých náhrobků s neznámým jménem se na třebíčském hřbitově ukrývá padesát. „Jsou to vlastně památníky i s ostatky vojáků, kteří za první světové války zemřeli v třebíčském lazaretu. Písmo už není moc čitelné a desky jsou sešlé,“ řekla už dříve mluvčí městského úřadu v Třebíči Irini Martakidisová.

„Náhrobky jsou původní z doby, kdy se osadily. Od té doby se na nich nedělal žádný zásah,“ doplňuje bývalý správce hřbitova Robert Bosák.

Zprávy: Třebíč opraví sto let staré náhrobky vojáků (zdroj: ČT24)

O osudu většiny zesnulých vojáků z třebíčských hrobů se dnes moc neví. Historikovi zdejšího muzea Jaroslavu Baštovi se přesto povedlo zjistit, že mezi nimi jsou i místní lidé. „Valná většina z nich jsou zranění u rakouské armády. Podle jmen se mohlo jednat i o Třebíčáky,“ říká Bašta.

Vojáci zemřeli v místních lazaretech. V době první světové války byly tři poblíž městského centra. První budova přímo v areálu nemocnice šla loni k zemi. Druhý lazaret sídlil v budově gymnázia a třetí v Národním domě, kde je dnes kulturní středisko a informační centrum.