V Bílovci má vyrůst obří zábavní park. Někteří to vítají, jiní žádají o referendum

Zábavní park v Bílovci (zdroj: ČT24)

Až 350 tisíc lidí ročně by mohlo podle investora navštívit plánovaný zábavní park v Bílovci. „A právě taková návštěvnost se nelíbí některým místním – bojí se, že se ve městě zvýší doprava a také stoupne kriminalita,“ uvedl redaktor České televize Tomáš Indrei.

„Je to projekt nadregionálního charakkteru, to znamená, že by přivedl do města Bílovce lidi, kteří by poptávali i další služby města – pohostinství, hotelové vybavení, které tady je téměř nulové a taky by se vytvořila nová pracovní místa, o které nám jde nejvíc,“ sdělila místostarostka Bílovce Sylva Kováčiková (nezávislá).

Parky tohoto typu mají úspěšně fungovat v Belgii, Holandsku a Německu. Firma, která je plánuje a staví, chce své podnikání rozšířit do střední Evropy. Právě v Bílovci chce do zábavního parku investovat 400 milionů korun. Areál by měl zabrat přibližně dva hektary. Vzniknout by zde mělo i parkoviště pro zhruba 600 automobilů.

Myslím si, že to (zábavní park, pozn. red.) má velký zásah do města. A že by si o tom měli rozhodnout sami občané – dát jim informace, jak bude vypadat.
Petr Zátopek

„Jsme malá obec a najednou aby sem přijelo 350 tisíc lidí ročně – doprava tady bude kulminovat. Už dneska tady nezaparkujete,“ říká Petr Zátopek, odpůrce zábavního parku.

Místostarostka si ale myslí, že dopravní obslužnost v Bílovci by areál v budoucnu zatížit moc nemusel. „Pozemek je lokalizován v těsné blízkosti dálnice,“ dodala Sylva Kováčiková.

Projekt na obří zábavní park vítají i někteří místní. Například Blažena Laštovková si myslí, že by takový projekt určený pro děti a jejich rodiče Bílovci prospěl.

Investor si podle zjištění České televize Bílovec vybral hlavně kvůli tomu, že je kousek nejen od Ostravy, ale také polských hranic. Město již na příští úterý připravuje mimořádné zasedání. „Budeme na něm předkládat zastupitelům schválení smlouvy o spolupráci,“ podotkla místostarostka Bílovce.