Vítkovice nemusejí platit stamiliony za neodebranou energii. ČEZ s žalobou neuspěl

Akciová společnost Vítkovice nemusí platit stamiliony korun za neodebranou elektrickou energii. Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání firmy ČEZ Prodej, která žalobu na Vítkovice podala. Ve sporu šlo o bezmála 386 milionů korun plus úroky, dohromady téměř půl miliardy korun. ČEZ rozhodnutí soudu nebude komentovat, sdělil mluvčí firmy Roman Gazdík.

Výsledek dovolacího řízení je patrný z justiční databáze a potvrdila jej Lucie Olšarová, mluvčí Krajského soudu v Ostravě, který spor řešil jako první instance. Nejvyšší soud zatím důvody svého rozhodnutí nepublikoval.

Rozhodnutí Nejvyššího soudu vnímáme jako ukončení zbytečného, dlouhého sporu. Výsledek jsme předpokládali.
Eva Kijonková
mluvčí Vítkovic

Společnost ČEZ Prodej peníze žádala jako náhradu škody za neodebranou energii. Vítkovice prý porušily smlouvu o dodávce elektřiny v roce 2011, když neodebraly elektřinu v celkovém objemu necelých 600 gigawatthodin, protože změnily dodavatele, což smlouva neumožňovala.

Vítkovice tehdy označily požadavky ČEZ za neoprávněné. Zdůvodňovaly to tím, že nakupují elektřinu přes operátora trhu a žádnou platnou smlouvu se společností ČEZ Prodej na dodávky v roce 2011 neuzavřely. Soudní spor se táhl pět let, justice se nakonec přiklonila na stranu Vítkovic. 

Vítkovice, a. s., zastřešují energetické, právní, logistické a další služby pro strojírenskou skupinu Vítkovice Machinery Group. ČEZ Prodej tvoří součást koncernu ČEZ.