Gymnazisté navštěvují ostravskou lékařskou fakultu. Ujišťují se, zda sem podat přihlášku

Studenty šesti ostravských gymnázií čeká příští rok maturitní zkouška. Teď ale sedí v lavicích na lékařské fakultě. Vyučovací blok na vysoké škole má studentům představit medicínské obory – ukázat jim, co je čeká.

Podle Alžběty Grussmanové, odborné garantky projektu, se u takových studentů, kteří absolvují modul, zájem o lékařská studia předpokládá. Pro mnohé je totiž povolání lékaře tím vysněným. Na fakultě mají lépe pochopit, jestli si sem skutečně podat přihlášku.

„Chtěla bych zůstat tady doma, nechtěla bych se vzdát ostatních aktivit, které zde mám,“ uvedla Nikola Urbanová, studentka gymnázia.

Vedení kraje podobné motivační projekty podporuje. V Moravskoslezském regionu totiž chybí lékaři v nemocnicích i ordinacích praktiků. Maturanti si podle zjištění České televize ale často podávají přihlášku na medicínu do Brna či Prahy a tam si pak hledají i práci.

Gymnazisté budou na lékařskou fakultu docházet až do konce roku. Ze třídy se ale přesunou do laboratoře, kde si budou moct vyzkoušet třeba testování krve.

V regionu se uzavírala nemocniční oddělení

Letos o prázdninách se kvůli nedostatku lékařů v červenci uzavřelo například interní oddělení nemocnice v Bohumíně na Karvinsku. Důvodem byly personální změny v nemocnici a nedostatek internistů. Potíže se podařilo vyřešit v září. Podobné problémy hlásila i karvinská nemocnice. Zde měl nedostatek lékařů vyřešit náborový příspěvek z pokladny Moravskoslezského kraje

Loňský průměrný plat lékaře v nemocnici zřizované krajem byl asi 68 000 korun, u sestry činil asi 25 500 korun.