Soud řeší spor OKD s Asentalem. Neshody panují ohledně užívání pozemků

Krajský soud v Ostravě řeší spor mezi těžební firmou OKD, která je od loňska v úpadku, a společností Asental Group, jež u soudu přihlásila pohledávku za OKD 2,06 milionu korun. Týká se pozemků na Karvinsku, na nichž OKD dělalo rekultivaci. Podle Asentalu se tam za rok a půl OKD bezdůvodně obohatilo. Insolvenční správce Lee Louda pohledávku popřel, odmítlo ji i OKD.

Pozemky původně patřily OKD. Poté, co se před 11 lety OKD rozdělilo, některé jeho aktivity nesouvisející s těžbou černého uhlí přešly do několika nástupnických firem, pozemky a nemovitosti konkrétně do firem RPG RE Land a RPG RE Commercial. Nyní tyto pozemky a nemovitosti spravuje Asental Group, kterou ovládá podnikatel Zdeněk Bakala, jenž dříve spoluvlastnil i OKD.

Na pozemcích, jichž se spor týká, OKD po ukončení těžby provádí rekultivaci a sanaci. Podle Asentalu se tam firma OKD bezdůvodně obohatila o více než dva miliony korun tím, že pozemky užívala k provádění terénních úprav. V čem konkrétně toto obohacení mělo spočívat, v úterý ale právník Asentalu u soudu neřekl. Řekl, že přesně neví, jak práce na zmíněných pozemcích vypadaly, ale že tato činnost nemusí odpovídat pojmům sanace a rekultivace.

Právník OKD: Žaloba je absurdní

Právní zástupce OKD Petr Kuhn řekl, že firma žalobu pokládá za zcela absurdní. Také podle zástupce insolvenčního správce se OKD tak obohatit nemohlo. OKD podle něj provádělo rekultivační práce a terénní úpravy v souvislosti s dohodou, kterou uzavřelo s Asentalem, a v návaznosti na souhlas této společnosti, který platil i v inkriminovaném období. Právník Asentalu ale řekl, že v době, jíž se žaloba týká, OKD povolení a souhlas Asentalu nemělo.

Kuhn uvedl, že OKD má ze zákona povinnost sanovat a rekultivovat prostory dotčené důlní těžbou. Samotnou dohodu OKD s Asentalem označil za neuvěřitelně amorální. „OKD na své náklady čistí pozemky, které mu nepatří, a žalobce za to požaduje nájemné,“ řekl.

Rozhodnutí soud vyhlásí příští týden.