Šumava chce znát počet turistů i jejich cíle, instaluje elektronická počítadla

Události: Na Šumavě začnou počítat návštěvníky elektronicky (zdroj: ČT24)

Správa šumavského národního parku chce znát počet lidí, kteří tam míří – začíná proto instalovat přes tři desítky elektronických počítadel. Dosud mělo vedení přehled jenom o návštěvnících informačních středisek a zoologických center. V minulosti využíval park i statistiky mobilních operátorů, to ale bylo příliš drahé, a ne úplně přesné. Šumavou projdou podle odhadů zhruba dva miliony lidí ročně.

Čtečku tvoří sloupek s tepelnými senzory, které dokáží snímat pohyb turistů na vzdálenost zhruba 15 metrů. „Je to teplotní senzor, takže když se v okolí vyskytne něco co má o stupeň víc, tak to zaznamená,“ vysvětluje referentka socioekonomického monitoringu Národního parku Šumava Barbora Matt Kučeravá.

Zprovoznit jedno zařízení trvá víc než hodinu. U sloupku musí pracovníci parku zakopat baterii, která má vydržet deset let. Nakonec musí senzor zkalibrovat. Zařízení pozná, zda jde o pěšího turistu, nebo cyklistu a také zda návštěvník do parku vstupuje, nebo se z něj vrací.

Zařízení bude po celé Šumavě 34. Instalována budou v nejatraktivnějších oblastech Šumavy – například v Prášilech, Srní, Modravě, Kvildě, v okolí Stožce nebo Borových Lad. Objeví se na vstupech i výstupech, na parkovištích, na hranicích parku a také na státních hranicích. 

Průzkum potrvá tři roky, z toho dva se bude sčítat a třetí rok analyzovat data. Na konci roku 2018 získá správa parku první dílčí výsledky. „Řekne nám to jasnější číslo, kolik lidí do Národního parku Šumava jezdí. A zjistíme, co chtějí. Proč sem jezdí, jestli za atrakcemi, za přírodou, do divočiny, co si přejí – jestli více atrakcí, nebo naopak více nerušené přírody, jestli jim vadí bezzásahovost v našem parku. A budou to věci použitelné i pro lidi, kteří v národním parku podnikají. Zjistíme chutě návštěvníků,“ uvedl před časem mluvčí parku Jan Dvořák.

Sčítače vyjdou levněji než data od operátorů

Návštěvnost zatím správa parku odhaduje. Má sčítací zařízení v infocentrech a odhady svých strážců z terénu. „To dává přes milion a násobíme to zhruba dvěma, což je odhad, který by mohl být reálný, protože naši strážci nejsou všude,“ řekl Dvořák.

Šumava tak loni podle odhadu přilákala přes dva miliony lidí. V posledních zhruba pěti letech návštěvnost meziročně roste až o 20 procent. Hodně lidí jezdí vlastními auty, část využívá takzvané Zelené autobusy. Stále více návštěvníků přijíždí s koly nebo elektrokoly.

Na projektu spolupracuje šumavský park s německým Národním parkem Bavorský les, kde už senzory testují. Česká část vyjde na 360 tisíc eur (v přepočtu 9,4 milionu korun, 90 procent pokryje evropská dotace), bavorská bude stát 400 tisíc eur. Provoz zařízení vyjde park levněji než data od mobilních operátorů, ti si za jednu sezonu účtovali přes čtvrt milionu korun.

Podle metodiky, kterou vytváří Národní park Šumava, se bude později zkoumat návštěvnost i v dalších českých národních parcích, tedy v Krkonošském národním parku, Českém Švýcarsku a Podyjí.

Národní parky
Zdroj: ČT24