Ještě dva roky. Zámek Nová Horka se pak otevře veřejnosti

Opravy exteriérů zámku Nová Horka brzy skončí. Veřejnosti se ale památka otevře až za dva roky, až skončí náročné opravy jeho vnitřních částí. Muzeu Novojičínska, které je správcem zámku, se na ně podařilo získat evropské dotace ve výši 30 milionů korun.

Na podezdívku už zbývá ukotit jedny z posledních pískovcových bloků. Fasáda je dokončena, její oprava zámku navrátila původní podobu z 18. století.

Před několika měsíci se ze zámku vystěhoval sociální ústav a památku dostalo do své správy Muzeum Novojičínska, které ji plánuje postupně opravit a zpřístupnit, řekl zástupce ředitelky muzea Radek Polách.

Na první etapu obnovy zámku se předpokládají náklady zhruba 42 milionů korun, uvedl Polách. „Chceme pro veřejnost zpřístupnit celé přízemí,“ dodal.

My jsme zámek dostali v první polovině loňského roku, takže se s rekonstrukcí začalo ještě v témže roce a teď do konce října bude venkovní rekonstrukce dokončena.
Sylva Dvořáčková
ředitelka, Muzeum Novojičínska

V centrální části zámku, v takzvaném zahradním sálu - Sala Tereny, se podle kastelána Jaroslava Zezulčíka nachází zdejší nejkrásnější sál. „Stane se také součástí prohlídkové trasy,“ dodal.

Z chodeb zmizí obložení a vše, co není původní. Při rekonstrukci mají podle kastelána pomoci dobové fotografie. Ty minulý týden na zámek přivezla rodina Vetterů, která památku po dvě století vlastnila. Rodina žije v Rakousku, poprvé navštívila zámek v Nové Horce a Kuníně. „Poskytli nám velmi vzácná alba a historické fotografie, které ukazují původní zařízení těchto pokojů a to je obrovská pomoc,“ informoval kastelán.

Na zámku se dochovala řada původních prvků - například dřevěné točité schodiště. Podobné mohou lidé obdivovat také na jihu Moravy v zámku Lednice. 

Objeví se zde také expozice týkající se historie památky a šlechtického rodu Vetter von der Lilie i část věnovaná okolní přírodě. Z evropských peněz by muzeum chtělo obnovit i 1,5 hektaru rozlehlý zámecký park.

Předpokládáme, že se obnoví i původní historická výmalba, která je uschována pod těmi současnými. Následně by měla být zpřístupněna taktéž zámecká knihovna.
Radek Polách
zástupce ředitelky, Muzeum Novojičínska

Přírodovědná muzejní expozice by měla být věnována blízké přírodní rezervaci Kotvice. Vedle toho na zámku budou provozní prostory a depozitáře.

Původně barokní zámek v Nové Horce z poloviny 18. století byl do roku 1945 v soukromých rukou. Od roku 1948 sloužil sociálním účelům. Nejprve v něm byly umístěny postižené děti, pak tam byl zřízen domov důchodců, který se později změnil v ústav pro mentálně postižené ženy. Prostory zámku ale těmto účelům postupně přestaly vyhovovat. Poslední obyvatelky se z něj odstěhovaly letos v únoru, mimo jiné do nového bezbariérového domu ve Studénce.