Obecní ovce se vyplatí. Jsou levnější než sekačky

Obecní ovce krmí lidé ze vsi i starostka (zdroj: ČT24)

Některé obce si začaly pořizovat svoje vlastní obecní ovce. Kromě masa, mléka a vlny jsou pro ně užitečné i samotným spásáním trávy. Často zarostlé louky proměňují v původní krajinu a jsou levnější než sekačky a jejich obsluha.

Ve Výrovicích na Znojemsku tvoří součást obecního majetku i stádo ovcí. Užitečné jsou víc než cokoliv jiného. Spásají louky a obce se nemusejí zabývat tím, jak je udržovat. „Sečení na části děláme, ale tady v těch nepřístupných plochách, to je všechno na sečení rukama. Ovce jsou časově i finančně výhodnější,“ vysvětlil starosta Výrovic Pavel Vlček (TOP 09).

Výrovice by musely třeba na čtyři měsíce v roce najmout na sečení luk posilu, která by podle starosty vyšla zhruba na 100 tisíc korun. „Ty ovce nás nestojí prakticky nic. Dáváme jim jen vodu. Další potravu si zajistí na lukách,“ řekl starosta Výrovic.

Ovcím stačí voda a suchý chleba

Ve Výrovicích dávají ovcím vodu, v Číměři na Třebíčsku i suchý chleba. Nosí jim ho sami místní a starostka. „Máme sedm ovcí a dvě kozičky, které jsme dostali ze sousední vesnice. Přivezeme si ještě berana a budeme mít jehňátka,“ plánuje starostka Číměře Lenka Hůlková (nez.).

V Bohuticích na Znojemsku zatím rozšiřovat neplánují. Mají jich tu 8. I díky nim každé jaro rozkvétají na lukách stovky ohrožených kosatců. „Ovečky pomáhají rostlince k tomu, aby se lépe množila. Kopýtky rozhrabují a vlastně podporují růst rostliny. Sekačky by ji poškodily,“ vysvětlila starostka Bohutic Simona Mašová (nez.).

Ovcí je v Česku stále víc

V roce 2000 se na českých loukách páslo přes osmdesát tisíc ovcí, letos je jich přes dvě stě tisíc. Podle svazu chovatelů ovcí a koz by to přitom mohl být i dvojnásobek. Už teď obce dostávají na ovce a údržbu krajiny dotace desítek tisíc korun ročně, podle svazu je to ale stále málo.