„Bílý kůň“ ukradl rodině závodníka Lopraise tatrovky, tvrdí žalobce

Služeb takzvaného bílého koně zneužili podle žalobce dva muži s bohatou trestní minulostí. Rodinu automobilového závodníka Karla Lopraise údajně připravili o šestnáct nákladních aut Tatra za téměř 24 milionů korun.

V případu, který v úterý začal projednávat Krajský soud v Ostravě, figurují recidivisté Jan Krumlovský a Jindřich Cipra.

„Před soudem odmítli, že by se podíleli na podvodu s nákladními auty Tatra. Radka Nováka, tedy takzvaného bílého koně, který jim podle žalobce dělal prostředníka, oba souzení označili za lháře,“ uvedl redaktor České televize Jiří Loučka.

Radek Novák se osobně znal s rodinou Karla Lopraise. Právě jeho bratr nákladní auta zajistil. „Podle recidivistů to byl jen jejich obchodní partner, jako každý jiný. Krumlovský jej podle žalobce opakovaně zbil a tím Radka Nováka mimo jiné přinutil, aby podvod s Tatrami udělal,“ dodal Jiří Loučka.

Novák už za zpronevěru dostal letos na jaře šest roků vězení. Obžalovaný Jan Krumlovský a Jindřich Cipra na sebe upozornili v souvislosti se zfalšovanou směnkou na 127 milionů v kauze Oleo Chemical. Nepravomocně za to dostali dvanáct a deset roků vězení.