Na jindřichohradeckou úzkokolejku zase mohou vlaky, drážní úřad vydal nezbytné povolení

Jindřichohradecká úzkokolejka přišla o nezbytné dokumenty a v pondělí o půlnoci se vlaky musely zastavit. Výluka ale naštěstí trvala jen pár hodin, v úterý po 11:00 se vlaky opět rozjely. Během výluky vozily cestující náhradní autobusy. Společnost Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD) provozuje dvě tratě: Jindřichův Hradec – Nová Bystřice a Jindřichův Hradec – Obrataň, tedy celkem 80 kilometrů.

V pondělí ale vypršelo osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy. „Dnes jsme dostali další podklady, které byly nutné pro posouzení a vydání osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy. Zástupce JHMD je dodal v pondělí večer přes datovou schránku. Na základě těchto doplnění bylo možné vydat osvědčení,“ uvedl mluvčí drážního úřadu Martin Novák.

„Těší nás, že výluka trvala prakticky jen 11 hodin a nyní cestující opět mohou využít naše služby. Od půlnoci do dopoledne museli cestovat náhradní autobusovou dopravou,“ dodal ředitel společnosti Boris Čajánek.

Podle něj žádaly Jindřichohradecké místní dráhy o nové osvědčení před několika měsíci, ale drážní úřad si vyžádal doplnění informací. Nové osvědčení teď platí na dalších pět let.

Jindřichohradecké místní dráhy provozují celoročně pravidelnou osobní i nákladní dopravu v regionu. Během letní sezony pak vypravují pravidelné parní vlaky s historickými vozy. Ročně společnost přepraví zhruba 400 tisíc cestujících.