Houbaři se ztrácejí v lesích. Pomoci může i potok

Houbaři se ztrácejí v lesích. Pomoci může i potok (zdroj: ČT24)

Přibývá lidí, kteří se zatoulají v lesích. V pondělí se konala pátrací akce na Karlovarsku, kde se při houbaření rodině ztratil postižený syn. Ročně záchranáři hledají přes 400 osob. Odborníci varují turisty i houbaře, aby se do hlubokých lesů nevydávali sami a s málo nabitým mobilem.

Houbař, který se v sobotu večer ztratil své matce při houbaření v Suché u Jáchymova na Karlovarsku, byl v pondělí nalezen v pořádku. Pátrací akce po šestadvacetiletém mentálně postiženém muži se zúčastnily stovky policistů, hasičů, záchranářů i policejní vrtulník.

Policisté postupně prohledali víc než 10 kilometrů čtverečních. „Chtěl bych všem poděkovat, policistům, hasičům i dobrovolníkům. Jsou to úžasní lidé, kteří dělají úžasnou práci. To nelze vyjádřit slovy,“ uvedl po úspěšné akci dojatý otec zachráněného muže.

Houbař se ztratil zhruba pět kilometrů od místa, kde ho hlídky našly. Nespal, nejedl, bloudil celé dva dny. „Během dvou dnů mohl nachodit klidně 30 až 40 kilometrů,“ uvedl záchranář Miroslav Račko.

S nabitým mobilem

Houbařská sezona vrcholí a do lesů se denně vydávají tisíce lidí. Záchranáři však varují turisty i houbaře, aby se do horského terénu a hlubokých hvozdů nevydávali sami a s málo nabitým mobilem.

Těm, kteří v lesích zabloudí, mohou pomoct také speciální aplikace v telefonu, které záchranářům odešlou přesné souřadnice.

Odborníci ale upozorňují, že technika není všespásná. „Je potřeba myslet na to, abychom měli s sebou pití, svačinu, teplé oblečení a dokázali se orientovat v lese například pomocí turistických značek,“ říká výkonný manažer Záchranného kruhu Lukáš Hutta.

V nouzi může ztracenému člověku s orientací pomoct i potok. Podle statistik je Česko tak obydlené, že při chůzi podél potoka dorazí turista do deseti kilometrů vždy k nějakému domu.