SVS zaplatí Veolii za akcie vodovodů skoro dvě miliardy. Severočeské obce tak nad vodovody získají kontrolu

Severočeská vodárenská společnost (SVS) zaplatí francouzské Veolii za padesátiprocentní podíl ve společnosti Severočeské vodovody a kanalizace 1,94 miliardy korun. SVS, kterou vlastní 458 měst a obcí v Ústeckém a Libereckém kraji, tak získá od ledna 2019 plnou kontrolu nad vodárenskou infrastrukturou. Smlouvy s Veolií se v pátek objevily v registru smluv a SVS o tom informovala na svém webu.

Prodej schválili akcionáři už v červnu. Kupní cena ale podléhala obchodnímu tajemství, a proto ji podle předsedy představenstva Tomáše Indry mohla společnost zveřejnit až po zanesení kupní smlouvy do registru.

Města a obce na severu Čech jsou mezi prvními v České republice, které převzaly od soukromé společnosti provozování infrastruktury zpět pod svou kontrolu. Pro koupi 50,1 procenta akcií hlasovalo na valné hromadě 54,7 procenta přítomných akcionářů. V Severočeských vodovodech a kanalizacích SVS dosud měla podíl 49,1 procenta.

Na změnu se připravovala SVS dopředu a vytvořila účelový fond, ve kterém má našetřeno 811 milionů korun. Zvažovala se i možnost výstavby nové provozní společnosti na zelené louce. Odborné expertizy ale podle vyjádření SVS ukázaly, že by si tato varianta vyžádala investice v minimální výši 3,5 miliardy korun a byla by navíc spojena i s řadou značných rizik.

Změna ve vlastnictví nebude mít podle vedení SVS negativní dopad na kvalitu služeb, cenu vodného a stočného či objem finančních prostředků určených k obnově a rozvoji vodárenské infrastruktury. Severočeši platí za vodné a stočné dohromady 98,30 koruny za metr krychlový, což je téměř nejvyšší částka v republice.