Stavba v zóně Triangle se zastavila. Investoři nemají kam ubytovat zaměstnance

Události: Firma Dis Brno je v insolvenci, práce v Trianglu stojí (zdroj: ČT24)

Ústecký kraj má problémy. Stavba mobilního městečka v průmyslové zóně Triangle u Žatce se zastavila. Firma, která vybírala subdodavatele, skončila v insolvenci. Lidé pracující v zóně přitom již letos měli mít připravené zázemí. V provozu měla být ubytovna, jídelna i administrativní prostory.

Stavební práce v zóně Triangle už několik týdnů stojí. Ještě v červenci se pracovalo, v srpnu se však firma DIS Brno, která objednávala subdodavatele, dostala do insolvence. Na stavbě tak zůstala jen ostraha.

Práce je přitom v pokročilé fázi. Před rokem bylo na dvanáctihektarový pozemek nastěhováno 240 kontejnerů. Jídelna je již smontovaná, ubytovny připravené i s nábytkem. Příjezdové silnice nebo parkoviště pro kamiony ale chybí. „Dostavba bude delšího charakteru,“ uvedla mluvčí Ústeckého kraje Lucie Dosedělová.

Nexen nemá kam ubytovat dělníky

Model zóny Triangle
Zdroj: ČT24

V budoucnu by v zóně měla vedle parkoviště pro kamiony vyrůst i čerpací stanice, mateřská škola, lékařská ordinace, prádelna nebo obchod. Triangle patří Ústeckému kraji a je strategickou zónou státu. Aktuálně v ní podniká devět firem, které zaměstnávají asi tři a půl tisíce lidí. Další lidé by do zóny měli přibýt.

Firma Nexen předpokládá, že do dvou let zaměstná zhruba patnáct set lidí. Teď v zóně staví výrobní haly. První stavební dělníky chtěla firma v Trianglu ubytovat ještě letos na podzim. Není ale jisté, jestli bude kam. „Jednáme s insolvenční správkyní a věříme, že se nám podaří dostat stavbu do užívání,“ vylíčila Dosedělová.

Jasno bude začátkem října. Pokud kraj stavbu převezme, začne hledat novou firmu, která městečko dostaví. Věří, že minimálně ubytovny zprovozní tak, jak bylo původně slíbeno některým investorům.

  • Je jednou z pěti tzv. strategických průmyslových zón v Česku. Leží mezi městy Most, Chomutov, Louny a Žatec v těsné blízkosti dálnice D7. Jejím vlastníkem je Ústecký kraj.
  • Rozkládá se na 364 hektarech, volných je zhruba sto hektarů pozemků pro velké a střední podniky zejména z oblastí zpracovatelského průmyslu, technologických center, výzkumu a vývoje.
  • Největší ohlášenou investicí v zóně je stavba továrny na výrobu pneumatik pro osobní a lehké nákladní vozy jihokorejské společnosti Nexen Tire. Firma nedávno oznámila, že továrnu postaví společnost Samsung Engineering. Zakázka je v přepočtu za 4,3 miliardy korun.
  • Zdroj: CzechInvest