Bourání v Dolní oblasti Vítkovic. Demolice probíhá u vysoké pece číslo 6

Některé z industriálních částí Dolní oblasti Vítkovice (DOV), které pozbyly památkovou ochranu, procházejí stavebními úpravami. Aktuálně se například rozebírají části vysoké pece číslo 6. Podle vedení DOV zejména kvůli bezpečnosti.

„Jedná se o odstrojování takzvaných zavážek, pokud se nám podaří získat provozní prostředky, pak odstrojení proběhne i u vysoké pece číslo 4,“ sdělil výkonný ředitel DOV Petr Koudela. Podobný proces podle něj proběhl u pece číslo 1. „Dnes je z ní Bolt Tower,“ dodal.

Řada objektů v lokalitě již pozbyla památkové ochrany. Jde například o stavby koksovny a vysokých pecí a objekty areálu Dolu Hlubina.

Vedení DOV nyní podle Koudely proto na základě memoranda z roku 2009 hledají s památkovým ústavem kompromis mezi „zachováním kulturní památky a bezpečností“. V okolí pecí se totiž procházejí během roku desítky tisíc návštěvníků areálu.

Pece tak zůstanou, nyní se však jedná o jejich účelu a o případném odstranění prvků, který by mohly ohrožovat návštěvníky. Jejich konstrukce by se měly otevřít co nejvíce návštěvníků. Podle zjištění České televize by měly být bourací práce v okolí vysoké pece č. 6 ukončeny na podzim.

Ve „čtyřce“ se kdysi vyrábělo surové železo. „Ocelárenské surové železo, které se vozilo do naší ocelárny, kde jsme ji později zpracovali na ocel,“ uvedl již dříve Jiří Michálek, předseda předsednictva spolku Dolní oblast Vítkovice, podle něhož již dochází k tak silné korozi, že je problém pec udržet tak, aby stála.

Mohl by zde být i kampus

Pece jsou 75 metrů vysoké. Architekt Josef Pleskot a vedení celé oblasti si místo dvou chátrajících vysokých pecí dokáží představit ledacos. „Od expozic po depozitáře, diskutovala se knihovna, můžou tady být sály,“ poznamenal Petr Koudela. Podle některých úvah by zde mohl být i univerzitní kampus Ostravské univerzity.

A uvažuje se dokonce také o stavbě lanové dráhy, která by mohla mít zastávku přímo na některé z vysokých pecí.

  • Dolní oblast Vítkovice je nejnavštěvovanějším turistickým cílem v kraji a jedním z nejnavštěvovanějších v Česku společně s Landek Parkem v Ostravě. Kromě řady hudebních festivalů tam lákají návštěvníky prohlídky bývalých vysokých pecí či vyhlídka z věže Bolt Tower a hlavně děti velký a malý Svět techniky. V Dolní oblasti se koná i festival Colours of Ostrava, který ročně láká desetitisíce návštěvníků z celého Česka, ale i zahraničí.
  • Například letošní letní festival do krajské metropole přivezl hudební hvězdy jako jsou Imagine Dragons, Birdy, Norah Jones, LP, Midnight Oil nebo Jamiroquai.

Kromě známé Bolt Tower či velkého a malého Světa techniky by do budoucna Dolní oblast Vítkovic mohla nabídnout další zajímavé cíle - podle Petra Koudely se zde chystá otevření trampolínového centra. Národní zemědělské muzeum pak v lokalitě plánuje otevřít svou expozci, a to už v roce 2019.