Charita dala práci ženám po rodičovské. Připravují svačiny do škol

Nezaměstnané začaly připravovat svačiny (zdroj: ČT24)

Diecézní charita ostravsko-opavská založila sociální firmu, která se zabývá výrobou a distribucí svačin. Nejen do ostravských škol je dětem dodávají ženy, které dlouho hledaly uplatnění na trhu práce. Po rodičovské dovolené je totiž nikdo nechtěl zaměstnat.

Čtyři zaměstnankyně sociální firmy Melivita dokáží vyrobit až 260 svačin za den. „Každý den pracují od pěti hodin od rána zhruba do půl osmé,“ uvedla koordinátorka projektu Kateřina Cyrusová.

Následně jsou svačiny uloženy do termoboxů. Samy pracovnice je pak rozváží do několika firem a škol. Tam je v mobilních bufetech prodávají o velkých přestávkách. Zájem je podle Cyrosové velký. Ceny se pohybují okolo dvaceti, třiceti korun za svačinu.

V menu je aktuálně patnáct druhů svačin, například obložené housky, rohlíky se šunkou a sýrem, dalamánky s vajíčkovou pomazánkou, ale i sýrové tortilly nebo medové pohárky. „Zhruba každých čtrnáct dní měníme nabídku,“ popsala Cyrosová, jak se vyhýbají gastronomické rutině.

Vlastními nápady přispívají i zaměstnankyně. „Snažíme se něco vymýšlet,“ skromně přiznává Marcela Rusňáková, která svačiny připravuje. Sama přispěla receptem na jogurt s ovocem. „Jak to udělat podle sezonního ovoce,“ vysvětlila.

„Snad nám podnik pojede“

„Charakter sociálního podniku spočívá v tom, že podporuje lidi nějakým způsobem znevýhodněné,“ uvedla koordinátorka projektu s tím, že se může jednat třeba o mladé dospělé, lidi pečující či dlouhodobě vedené na úřadu práce. Všechny současné zaměstnankyně současné firmy pojí, že je po rodičovské dovolené nikdo nechtěl zaměstnat.

Firma je v chodu přibližně rok. „Přihlásila jsem se a byla jsem ráda, že mě vybrali, protože je to práce docela zajímavá. Hodně mě to baví, je to kreativní práce,“ pochvaluje si Rusňáková. „Doufám, že tu vydržím dlouho. A že nám podnik pojede,“ přeje si.

  • Projekt Chytrá svačina vznikl v rámci operačního programu Zaměstnanost z Evropského sociálního fondu.