Ostuda státu? Ministerstvo obrany odmítlo povýšit hrdinu z Normandie

Ministerstvo neshledalo důvod k povýšení hrdiny bojů 2. světové války (zdroj: ČT24)

Jedenadevadesátiletý Josef Švarc bojoval v československé jednotce při jejím nasazení v Normandii i u Dunkerqe. Vlastní celou sbírku francouzských, britských i českých vyznamenání, přesto však zůstává dál pouze v hodnosti četaře. Město Lanškroun se to sice žádostí o jeho povýšení pokusilo změnit, ministerstvo obrany ale nevidí důvod, proč veterána z bojů proti nacistům povýšit.

Kolegové Josefa Švarce ze západního odboje se po roce 1989 stali generály nebo plukovníky. Přestože stejně jako oni bojoval proti nacistům ve Francii a v Británii, zůstává i 72 let po skončení druhé světové války četařem ve výslužbě.

Josef Švarc
Zdroj: ČT24

Za komunistického režimu byl sice povýšen na poručíka, vzápětí ho ale komunisté z politických důvodů opět degradovali. Vedení města Lanškrouna požádalo ministerstvo obrany, aby jednadevadesátiletého občana města povýšilo na plukovníka.

Ostuda státu

„Ten člověk nasazoval svůj život ve druhé světové válce, abychom my tady mohli být, za komunistů byl perzekuován a po listopadu se na něho zapomnělo,“ říká tajemník lanškrounského úřadu Jaroslav Brandejs.

„Personální rada dospěla k závěru, že neshledává důvod pro povýšení pana Josefa Švarce,“ sdělila České televizi Jana Zechmeisterová z ministerstva.

Sám Josef Švarc to vnímá jako velikou potupu. „Teď už na to kašlu,“ říká smířeně. Město Lanškroun se ale s rozhodnutím smířit nehodlá, žádost o jeho povýšení do hodnosti plukovníka plánuje co nejdřív zopakovat. „Ostuda státu, to jinak nelze nazvat,“ kroutí hlavou Jaroslav Brandejs.