Silnice z Plzně do Přeštic bude dvojnásobná. Současně ale vznikne obchvat

Události v regionech: Přeštice na jihu Plzeňska se po patnácti letech snažení dočkají obchvatu (zdroj: ČT24)

Jedno z dopravně nejvytíženějších měst v západních Čechách se může těšit na obchvat. Přeštice na něj čekají již dlouho, například posudek o vlivu na životní prostředí je starý jedenáct let. Silničáři ale již mají prakticky připravenou stavbu, na kterou bude přeštický obchvat bezprostředně navazovat a měla by být hotová současně s ním. Starosta města proto věří, že ani přípravu obchvatu samotného již nemůže nic zastavit nebo zabrzdit.

Cesta z Plzně do Klatov jako by měla dvě zcela odlišné epizody – předpřeštickou a zapřeštickou. Severně od Přeštic je silnice I/27 extrémně vytížená, provoz na ní je srovnatelný i s některými dálnicemi. Podobné je to ve městě, kterým projíždí až 20 tisíc aut denně. Za Přešticemi je naopak intenzita dopravy sotva poloviční.

Silničáři se chystají podmínky pro cestování z Plzně do Přeštic zásadně změnit. V současnosti vrcholí příprava první části, kterou má být přeložka silnice I/27, která bude čtyřpruhová. Stavba by měla začít v roce 2019, napřesrok chtějí silničáři získat stavební povolení. „Máme tam vykoupeno 96 procent pozemků,“ podotkl Miroslav Blabol z plzeňského závodu Ředitelství silnic a dálnic.

Následně začne příprava stavby další etapy, totiž obchvatu samotných Přeštic. Ten mají obyvatelé města slíbený již dlouho, studio o vlivu na životní prostředí ostatně existuje již jedenáct let. Zatím ale není územní rozhodnutí. To také brání tomu, aby ŘSD začalo vykupovat pozemky.

Obchvat Přeštic
Zdroj: ČT24

Přeštický starosta Karel Naxera (TOP 09) je však přesvědčen, že „není nic, co by mělo proces zastavit nebo zabrzdit“. Územní rozhodnutí by mohlo být vydané již letos. Radnice slibuje, že pak s výkupy pomůže. „Máme seznam vlastníků s jejich požadavky, s nimiž budeme muset ŘSD pomoci; zatím se ještě nejedná,“ řekl starosta.

Samotný obchvat již nebude čtyřpruhový, silničáři jsou přesvědčeni, že postačí obyčejná silnice s jedním jízdním pruhem v každém směru, protože mnoho aut jezdí z Plzně jen do Přeštic nebo okolních obcí. 

Obchvat Přeštic bude dlouhý pět kilometrů. Zůstane mu podoba běžné dvoupruhové komunikace, křižovatka se silnicí II/230 by ale měla být mimoúrovňová. Obchvat naváže na další přeložku stávající silnice I/27, při které by se měla komunikace až k Přešticím rozšířit na čtyři pruhy.

Obchvat i přeložka a rozšíření silnice severně od Přeštic by měly být hotové zhruba v tutéž dobu v roce 2022 či 2023. Cesta z Přeštic do centra Plzně se potom zkrátí z 20 minut asi o třetinu.