Ve Svobodě nad Úpou dokončují úpravu potoka, povodeň už by se neměla opakovat

Události: Potok, který vyplavil celé město (zdroj: ČT24)

V létě 2013 poničila některé obce v Krkonoších blesková povodeň. Opravy jejích následků probíhají dodnes. Ve Svobodě nad Úpou právě dokončují úpravu koryta tamního potoka. Chtějí tak předejít opakování katastrofy, ze které se Krkonošský národní park vzpamatovává ještě čtyři roky poté. Úprava potoka vyjde městskou kasu na padesát milionů korun.

Potok ve Svobodě nad Úpou před čtyřmi lety vyplavil celé město. V létě 2013 se ulicemi prohnala vlna vody, bahna a kamení. Stržené mosty a vyvrácené stromy ucpaly koryto, a to vodu neudrželo. Jenom na obecním majetku škody přesáhly 30 milionů. Pod vodou tehdy zcela zmizela i čerstvě opravená silnice ze Svobody nad Úpou do Janských Lázní.

V současné době teče mezi břehy místo vody beton a kolem vyrůstají masivní hráze. Úpravy vyjdou na padesát milionů. Na některých místech je původní stav potoka ale stále vidět. Povodeň doslova vyrvala z břehů obrovské kusy betonu a kamení. Za sebou voda nechala téměř metrové díry.

„Jsou to prakticky poslední drobné vodní toky, které v tento okamžik opravujeme. Je to už závěr oprav škod, které vznikly v souvislosti s přívalovým deštěm v červnu 2013. Ty práce určitě mají za cíl chránit nejenom přírodu, ale i majetek,“ říká mluvčí správy KRNAP Radek Drahný.

„KRNAP se snaží zregulovat celý ten tok nějakými kaskádami, ale ještě k tomu vybudovat hráze, které zabrání naplňování potoka zeminou, to znamená, že by se už nemělo stávat, že by ten tok vybřežil a teklo to jinudy, než by mělo,“ říká starosta Svobody nad Úpou Jiří Špetla (bezp.).

Povodeň ve Svobodě nad Úpou v létě 2013
Zdroj: ČT24

Do nynějška vynaložila Správa Krkonošského národního parku na úpravy menších toků stovky milionů. Některé ale ještě přeci jenom zbývají. Třeba Modrokamenský potok, který také teče do Svobody nad Úpou. Místní doufají, že dojde i na něj, a to dřív, než z hor přijde další povodeň.