Třebovské hale roste nová střecha místo té, která se zřítila

V České Třebové začala stavba nové střechy (zdroj: ČT24)

Sportovní hala v České Třebové bude mít opět střechu. Stavební firma začala stavět náhradu té, která se zřítila v lednu během florbalového zápasu. Podle pardubického hejtmana Martina Netolického (ČSSD) by měla být stavba hotová před Vánoci, v lednu se pak hala otevře.

Třebovská sportovní hala se zřítila letos 12. ledna – krátce po kolaudaci a ještě před slavnostním otevřením. To přijde tím pádem až příští rok v lednu – s ročním zpožděním.

„Předpokládám otevření počátkem příštího roku, tedy jeden rok od události, ale samotná stavba by měla být dokončená zhruba do Vánoc,“ upřesnil hejtman Netolický.

Samotné zahájení stavby nové střechy se neobešlo bez komplikací. Práce dělníkům komplikoval poměrně silný nárazový vítr. Součástí opravy ovšem není jen stavba nové střechy, je také nutné udělat novou palubovku, tribuny i část zázemí.

Záběry zřícení sportovní haly v Událostech ČT 26. 4. (zdroj: ČT24)

Hala bude vyšší, vazníky lepené

Specializovaná stavební firma montuje na halu nové lepené plnostěnné vazníky namísto původních příhradových, změna by měla zabránit opakování nehody. Nové vazníky také budou mít jiný profil, takže se užitná výška haly zvýší.

Podle generálního ředitele firmy Profistav Tomáše Zavřela bude vazníků 14 stejně jako původních. Hala bude sloužit Vyšší odborné škole a Střední škole technické.

Společnost Profistav byla generálním dodavatelem celé stavby sportovní haly, střechu pro ni postavil subdodavatel – firma Cecolegno. Ta na sebe v květnu podala insolvenční návrh spojený s návrhem na prohlášení konkurzu. Soud původní návrh odmítl, ale postupně dostal další dva. O posledním dosud nerozhodl.

Policie kvůli lednovému zřícení střechy stíhá jejího projektanta a nezávislého statika, viní je z obecného ohrožení z nedbalosti. K pádu došlo během florbalového utkání, v hale tehdy bylo 80 lidí, všichni ale stihli utéct.