Úředníci se báli do vyloučených lokalit. Dostali náramky s GPS a tlačítkem SOS

Úředníci dostali na obranu náramky s GPS (zdroj: ČT24)

Úředníci čelí každý rok stovkám útoků. Většinou jde o urážky a hrozby, výjimkou ale není ani fyzické napadení. Z praxe to znají například úředníci z Broumova, kde patří některé části města mezi vyloučené lokality. Podíl problémových obyvatel odhaduje radnice asi na 10 procent. Zaměstnance proto vybavuje speciálními náramky, kterými si mohou v případě nouze rychle přivolat pomoc.

Do vyloučených lokalit v Broumově většina obyvatel města nechodí. Úředníci, kteří dohlíží na vyplácení sociálních dávek, ale nemají na výběr. „Násilí se stupňuje. Jednou mě klient chytil za ruku a nechtěl mě pustit, kolegyně málem dostala facku,“ popisuje své zkušenosti sociální pracovnice úřadu práce Jana Grulichová.

Právě zaměstnanci úřadů práce jsou napadáni nejčastěji. Každý rok je to v Česku přibližně tři sta případů. Úředníci v Broumově proto dostali speciální náramek vybavený SIM kartou a lokalizací pomocí GPS.

V případě ohrožení stačí jen zmáčknout tlačítko SOS a městská policie ihned dostane signál. „Po přijetí tísňového volání se nám na monitoru zobrazí místo a okamžitě posíláme hlídku,“ uvedl vedoucí Městské policie Broumov Radek Havelka.

Pomoc i pro seniory v nouzi

Jeden náramek vyjde na tři tisíce korun. Broumovský úřad práce je pořídil ve spolupráci s tamní radnicí, kde také nejsou útoky výjimkou. „Měli jsme konflikty na správě majetku, kam chodí uchazeči o byt. Když jim město nevyhoví, tak dokáží být agresivní,“ poznamenal místostarosta Kamil Slezák (TOP 09).

Náramky navíc mohou v budoucnu pomáhat nejen úředníkům, ale i broumovským seniorům. V případě zdravotních problémů totiž dokáží vyslat volání o pomoc automaticky.