Vrchní státní zastupitelství obžalovalo čtyři lidi za legalizaci majetku lihového bosse Březiny. Jde o téměř půl miliardy

Žalobci z olomouckého vrchního státního zastupitelství podali obžalobu na čtyři lidi v souvislosti s legalizací majetku pocházející z trestné činnosti takzvaného lihového bosse Radka Březiny. Mezi obžalovanými je i jeho otec Vladimír. Kauzou se bude zabývat zlínský okresní soud.

Peníze Radka Březiny, který byl pravomocně odsouzen za rozsáhlé nelegální obchody s nezdaněným lihem, se snažili podle žalobců čtyři nově obžalovaní lidé zlegalizovat například nákupem cenných papírů, nemovitostí či splácením úvěrů v letech 2005 až 2013.„Snažili se peníze v hotovosti, které inkasovali, umístit zpět do finančního systému,“ řek státní zástupce Petr Šereda. 

Případ souvisí s rozkrýváním trestné činnosti takzvané lihové mafie na Zlínsku, v jejímž čele stál Radek Březina. Ten byl již společně s dalšími pěti lidmi za nelegální obchody s lihem pravomocně odsouzen na třináct let. Jeho bratra Tomáše vrchní soud poslal do vězení na šest let. Oběma zároveň propadl celý majetek. Dalším mužům soud uložil tresty od šesti do jedenácti let. Případ dalších dvou obžalovaných soud vrátil zpět na kraj. Škodu vrchní soud vyčíslil na 5,6 miliard korun.

Mezi obžalovanými je i Březinův otec

Obžalobu pro legalizaci výnosů z trestné činnosti podali žalobci na jeho rodinné příslušníky a blízké spolupracovníky. Hrozí jim tři až osm let vězení.„V přípravném řízení byl zajištěn majetek obviněných a dalších lidí v hodnotě kolem 400 milionů korun,“ uvedl státní zástupce Radek Bartoš.

Mezi ožalovanými je i otec Radka Březiny Vladimír, který byl za praní špinavých peněz svého syna obviněn již na konci roku 2014. Radek Březina se jej přitom snažil po celou dobu svého procesu vyvinit, zdůrazňoval, že o jeho trestné činnosti otec nevěděl.

Z legalizace výnosů z trestné činnosti bylo kromě Vladimíra Březiny obviněno už na sklonku roku 2014 dalších šest lidí. Podle médií to byl samotný Radek Březina, jeho manželka Stanislava a mladší bratr Tomáš. Na seznamu byl také dřívější blízký spolupracovník Lubomír Kaláč a dvě ženy z administrativy Březinovy společnosti.

Žalobci poslali před soud i řadu odběratelů Březinova lihu. Někteří z nich si již odpykávají tresty. Naposledy podali v květnu obžalobu na bývalého majitele likérky AB style z Frýdku-Místku Milana Antoniaziho. Obžalovali jej z krácení daní, státu podle nich způsobil škodu na daních za více než miliardu korun.

  • Skupina kolem Radka Březiny měla s lihem obchodovat mezi lety 1998 až 2013. Podle obžaloby aktéři lihové mafie čistili technický líh a používali ho na výrobu alkoholických nápojů, který prodávali bez přiznání a odvedení spotřební daně. Obchodovali také minimálně s 21 miliony litrů nezdaněného lihu a jeho část ukrývali v tajných úložištích.
  • Státní zástupce uvedl, že obviněný Radek Březina zosnoval a rozhodujícím způsobem řídil z Lázní Kostelec trestnou činnost ve zločinecké skupině prostřednictvím svých podřízených. Skupina byla řízena tak, aby nešly odhalit jejich aktivity. Březina podle státního zástupce tak nefiguroval v žádné společnosti zabývající se obchody s lihem, přesto ovládal a řídil řadu takových firem včetně společností Morávia-Chem či Verdany.