Brno chce desítky milionů. O velkolepé výstavě o Československu ale vláda žádné informace nemá

Premiér Bohuslav Sobotka zatím nemá žádné informace k výstavě, kterou pro příští rok chystá Brno v areálu veletrhů k oslavám 100 let od vzniku Československa. Brno přitom chce od české a slovenské vlády získat několik desítek milionů korun.

Podle odhadů Brna by mohl dát český stát 60 milionů korun, Slovensko přes 20 milionů, kraj 15 milionů a zbytek další zdroje, jako soukromá sféra a partneři.

„Oficiálně vláda s takovým návrhem seznámena nebyla. Potřebujeme solidní a seriózní materiál, který by vláda dostala na stůl. Pak se k němu můžeme vyjádřit. Nyní je předčasné hovořit o detailech, nejprve budu chtít, aby věc zmapovala příslušná ministerstva,“ řekl Sobotka.

Podle vyjádření zástupců města na Twitteru ale primátor Petr Vokřál odeslal oficiální žádost 25. srpna. „Dne 25. srpna odešel oficiální dopis primátora premiérovi, vicepremiérům Pavlovi Bělobrádkovi a Richardu Brabcovi a ministru financí Ivanovi Pilnému. Byli oficiálně osloveni dopisem v projektu,“ řekl Ondřej Holík z kanceláře primátora. Podle něj se však Vokřál s věcí obrátí na ministerstva kultury a pro místní rozvoj.

Bude záležet na penězích

Podle něj připravují akce ke stému výročí vzniku republiky nejen vlády, ale i města, obce a spolky. „Chceme vypracovat společný seznam oslav, abychom zajistili na klíčových akcích důstojné zastoupení. Stejně tak budeme pracovat na tom, aby oslavy měly zahraniční dimenzi. Budou na nich spolupracovat naše ambasády. Zapojíme do toho země, které byly u vzniku Československa,“ dodal Sobotka.

Společné jednání české a slovenské vlády (zdroj: ČT24)

Obří výstava, která má na 17 dní zaplnit areál brněnského výstaviště, má příští rok od 1. do 17. června připomenout a oslavit 100 let od vzniku samostatného Československa. „Součástí projektu Re:publika 1918–2018 budou výstavy připomínající historii státu, různé obory lidské činnosti a významné osobnosti, a také kulturní akce,“ řekl primátor Petr Vokřál (ANO).

Slavit bude zároveň i výstaviště. 90 let od svého otevření. V roce 1928 hostilo výstavu k desátému výročí vzniku samostatného státu. Výstavu soudobé kultury tenkrát viděly téměř tři miliony návštěvníků.

Tři pilíře výstavy

Oslava bude mít tři pilíře. Prvním z nich je vlastní program. „Výstava se bude vztahovat k historii, ale nepůjde o tradiční výstavu předmětů. Pomocí moderních technologií, jako jsou interaktivní obrazovky, 3D filmy či virtuální realita, vznikne digitální encyklopedie k dějinám státu,“ řekl kreativní ředitel projektu Pavel Anděl. Další částí vlastního programu bude výstava Avant Garde, která představí to nejlepší ze soudobé architektury a designu. Poslední částí bude relax zóna.

Druhým pilířem jsou přidružené akce. Organizátoři se chtějí spojit s brněnskými institucemi. Národní divadlo v Brně například chystá taneční festival souborů z nástupnických republik Habsburské monarchie. Součástí má být také výstava průmyslu a designu Made in Czechoslovakia.

Poslední pilíř se jmenuje Brno hostitelské. „Obracíme se na Brňany. Aby zasedli k rodinným albům, povídali si s prarodiči, vzpomínali a vzpomínky nám předali. Chceme tak vtáhnout do oslav všechny generace,“ řekl Anděl. Kreativní koncept výstavy je k přečtení na webových stránkách města.