Opočenskou nemocnici oživí fond spjatý s Babišem. Kraj se obává přetahování lékařů

Události v regionech: Na mapě zdravotnictví Královéhradeckého kraje se rýsuje nový bod (zdroj: ČT24)

V opočenské nemocnici začne fungovat oddělení následné péče a rehabilitace. Radnice je z nového nájemce částečně opuštěné nemocnice nadšena, Královéhradecký kraj již méně. Nepůjde totiž o krajské zařízení, nýbrž o projekt firmy Future Health ze skupiny Hartenberg. Pro krajské zdravotnictví bude představovat konkurenci, lůžka následné péče totiž již má v Broumově.

Opočenská nemocnice ožije po sedmi letech. Kraj ji tehdy odepsal – péči utlumil a předal městu. Po jednání s mnoha zájemci se nakonec radnice dohodla s Future Health, která v bývalém chirurgickém pavilonu v příštím roce vytvoří oddělení následné intenzivní péče a rehabilitace po úrazech. Město bude každý rok dostávat 890tisícové nájemné.

Podle starostky Šárky Škrabalové by se v Opočně mohli léčit například lidé po úrazech či autonehodách. „Péče bude určena pro pacienty, kteří potřebují zejména dlouhodobou plicní ventilaci eventuálně péči o nějakou jinou základní životní funkci,“ nastínil Peter Ivančák ze společnosti Hartenbeg Capital. Hartenberg většinově patří firmě SynBiol, jejímž vlastníkem byl exministr financí Andrej Babiš (ANO) a od března je ve svěřeneckém fondu.

Pro Královéhradecký kraj je to špatná zpráva. Soukromá nemocnice následné péče bude představovat konkurenci pro jeho zařízení, které má v Broumově – především to bude konkurence v boji o zaměstnance. „Rozšiřování lůžkové péče není v souladu s naší koncepcí,“ podotkl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Aleš Cabicar (TOP 09). Dodal, že společnost „v době, kdy probíhalo výběrové řízení, neměla dostatečné zázemí, genezi, historii ani personál“. Obor, který chce Future Health v Opočně provozovat, je přitom lukrativní, pojišťovny tuto péči dobře platí – až 10 tisíc korun denně na jedno lůžko.

Peter Ivančák však tvrdí, že nechce krajským nemocnicím takto konkurovat. „Neradi bychom způsobili závažné komplikace kolegům v okolních nemocnicích. Budeme se snažit vyřešit to tak, aby byli všichni spokojeni,“ řekl.

Po zrušení opočenské nemocnice, kde zůstala jen ambulance a posádka zdravotnické záchranné služby, byli pacienti, kteří potřebovali akutní péči, posíláni do Náchoda či Rychnova nad Kněžnou. Kraj vyčíslil úsporu, které tak dosáhl, na 75 milionů korun.